Naslovna Ključne reči HRIŠČANSTVO

Ključna reč: HRIŠČANSTVO

SVETI VASILIJE OSTROŠKI Jedan od najpoštovanijih svetaca u čitavom hrišćanstvu

Na ovaj veliki praznik i crveno slovo ne obavljaju se nikakvi paganski običaji niti rituali. Na praznik Svetog Vasilija jedino što treba da uradite jeste da se iskreno pomolite čudotvorcu - veruje se da će svaka iskrena želja iz dubine srca biti ispunjena.

ARANĐELOVDAN Jedna od najvećih pravoslavnih slava

Druga najveća slava kod Srba, ispred je Đurđevdana, dok se najviše slavi Nikoljdan. Aranđelovdan je bio krsna slava Nemanjića.

Dan posle Male Gospojine SLAVA SVETI JOAKIM I ANA

Dan posle Male Gospojine, pravoslavna crkva posvetila je Joakimu i Ani iz Nazareta, roditeljima Presvete Bogorodice. Danas bi trebalo darivati nekoga ko ima manje od nas, skromno i bez gordosti, smatrajući onoga kome se daje milostinja boljim od sebe.

USEKOVANJE GLAVE SVETOG JOVANA KRSTITELJA

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja svetog Jovana. Sveti Jovan se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista. Poznat kao jesenji Sveti Jovan u narodu se poštuje ovaj veliki praznik.

NA SVETOG JOVANA Srbi se bratime i kume

Na Svetog Jovana, u narodu se kaže, da se Srbi bratime i kume. Procenjuje se da je Jovanjdan po broju onih koji ga slave na trećem mestu odmah iza Nikoljdana i Aranđelovdana.

ARANĐELOVDAN Slave brojne srpske porodice

Aranđelovdan, Sabor Svetog arhangela Mihaila, slave vernici i Srpska pravoslavna crkva, jedna je od najčešćih slava kod Srba.

KRSTOVDAN „Ko se krstom krsti na Krstovdan posti“

Krstovdan (zimski) se slavi uoči Bogojavljenja i spada u nepokretne praznike, uvek je 18. januara.

SVETI STEFAN – STEVANJDAN Česta slava u Srbiji

Sveti Stefan - Stevanjdan, mali Božić, slave vernici i Srpska pravoslavna crkva, spada u veće srpske slave. Kult ovog sveca je vrlo razvijen u srpskom narodu, podignuto je preko 40 hramova sa njegovim imenom.

SVETI JOVAN ZLATOUSTI Knjigu u ruke, a ne vunicu

Vernici danas slave Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najčuvenijeg propovednika u istoriji crkve, velikog svetitelja i reformatora. Jedan broj pravoslavnih vernika danas slavi svoju krsnu slavu.

SVETI KOZMA I DAMJAN Zaštitnici lekarske profesije

Sveti Kozma i Damjan, u narodu poznate kao Vrači, slavi Srpska pravoslavna crkva i vernici. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije.
- Advertisement -
2,036FanovaLajkuj
996PratilacaZaprati
19PretplatniciPretplatite se

POPULARNO

NAJNOVIJE