U okviru manifestacije „Vidovdanske kulturne svečanosti “ u opštini Čajetina svečano dodeljena priznanja „Vitez Srbije“, u hotelu Palisad na Zlatiboru.

– Opština Čajetina je, pre 11 godina, zajedno sa Klubom privrednih novinara, na ideju, sada nažalost preminulog, novinara Gordana Ranitovića, ustanovila prestižno priznanje „Vitez Srbije“, koje se dodeljuje ljudima koji su dali ogroman doprinos Srbiji, svojoj zajednici, struci i poslovima kojima se bave – izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, koji je nagrađenima uručio priznanja.  Stamtović smatra da je Čajetina na ovaj način dokazala da neguje tradiciju i poštuje pojedince koji nisu dovoljno promovisani i istaknuti u medijima, te da će biti dostojni predstavnici Zlatibora, ali i svih ostalih mesta u Srbiji.

Priznanje za akademika Matiju Bećkovića

Žiri „Vidovdanskih kulturnih svečanosti “ jednoglasno je odlučio da Plaketu Vitez srpske književnosti dodeli akademiku Matiji Bećkoviću.

– Ono po čemu je čovek čovek i po čemu je prizvan jeste da postane stvaralac. Ova nagrada je praznik viteštva i praznik svih onih dometa, koji pojedini ljudi u svom vremenu učine na dobrobit svih,  jer ono zbog čega smo ovde nije ni sama nagrada, nije ni nagrađeni, nego ono na šta nagrada podseća a to je da služimo jedni drugima. Mi smo veliki samo u služenju, – istakao je Nebojša Dugalić, ovogodišnji vitez srpske glume.

Glumcu Nebojši Dugaliću, priznanje je uručio Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina

Vitez srpske medicine prof. dr Svetozar Putnik primajući priznanje rekao je da ono nije samo njegovo, već priznanje za stotine medicinskih profesionalaca koji se danonoćno bore za ljudske živote, kao i priznanje za sve transplatacione timove koji su 24 sata dostupni da urade nešto što je najteže u hirurgiji a to je transplantacija organa. 

– Čast mi je u što sam učestvovala u timu koji je uspeo da srpskoj epici vrati viteški sjaj. Tradicionalno pevanje uz gusle je upisano u na listi UNESKO  kulturnog nematerijalnog nasleđa čovečanstava,  –  reči su dr Danke Lajić Mihajlović, dobitnice priznanja vitez srpske muzike.

Vitez srpskog sporta Zoran Terzić kaže da ga ova nagrada  čini posebnim i njega i sve one koji su doprineli ovim dobrim rezulatima srpskih odbojkašica. Nagradu primam punog srca .Biti vitez čini me posebnim. Prija mi nagrada, posebno kada  je primam ovde, na mom rodnom Zlatiboru.

Priznanje Vitez srpskog slikarstva dobio je i Mihajlo Đoković Tikalo.

- Advertisement -