Praznik svetlosti u Užicu – gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević uputila poziv Užičanima da prate ceremoniju otvaranja manifestacije u gradu na Đetinji, kao i brojna kulturna dešavanja koja će biti upriličena tokom narednih godinu dana koliko je Užice prestonica kulture Srbije.

Na nedavno održanoj konferenciji gradonačelnicia dr Jelena Raković Radivojević je kazala da je sve spremno za „Praznik svetlosti“ i najavila preuzimanje titule nacionalne prestonice kulture od Grada Čačka.

Ona je podsetila da se na pripremi događaja radilo posvećeno, a tim ljudi iz grada je radio u koordinaciji sa timom Ministarstva kulture, uz veliku podršku ministarke kulture i potpredsednice Vlade Republike Srbije, Maje Gojković, uz razmenu ideja i iskustava.

Sa konferencije u Užicu (Foto: Grad Užice)

„Sam događaj, kroz igrokaz voditelja, prati Užice od početaka i prvih pominjanja u istoriji pa sve do sadašnjeg trenutka – do momenta kada preuzimamo titulu Prestonice kulture Srbije.

Sa pet nosećih lokacija, iz neolitskog naselja Stapark, manastira Rujan, sa Starog grada, Kadinjače i Hidrocentrale, obratiće nam se naše lučonoše, noseće ličnosti, i poslati važne poruke – sve to ćemo imati priliku da vidimo i čujemo na Trgu partizana, kao i maestralne izvedbe Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a, na čelu sa maestrom Dejanom Savićem”, kazala je Jelana Raković Radivojević i najavila da će dan početi zvaničnim preuzimanjem titule od grada Čačka na Železničkoj stanici.

“Vozom kulture dolazi deo zvanica, predstavnika grada Čačka, Ministarstva kulture, predstavnika kulturnih institucija i medija. Nakon dolaska na peron u 13:00 časova, na platou ispred Železničke stanice, oslikanom od strane divnih i talentovanih učenika Umetničke škole u Užicu, imaćemo priliku da pogledamo kratak isečak iz „Došljaka“.

Potom, u šetnji ka Gradskoj plaži, zaustavićemo se na Hidrocenatrli pod gradom, gde će naši gosti imati priliku da čuju priču o svetlosti i istoriji ovog važnog zdanja, vezanog za Teslu.

U 19:00 časova, imaćemo priliku da prisustvujemo kraćem susretu u holu Narodnog pozorišta, nakon čega će uslediti najmagičniji trenutak nastupa „Praznik svetlosti“ u Užicu. Sa puno radosti i od srca pozivam sve zainteresovane da se pridruže ovom događaju i budu deo veličanstvene izvedbe”, istakla je gradonačelnica Užica.

Svečana ceremonija je na Trgu partizana u Užicu, večeras, 21. marta, u 20:00 časova.

U petak, 22. marta, na Trgu partizana nastupiće grupa „Galija“, a u subotu 23. marta, je koncert grupe „Van Gog“.

„Era kulture“, sa događaja u Narodnom pozorištu (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Pogledajte i druge tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -