Era kulture – slogan pod kojim se manifestacija održava, a titulu Prestonice kulture Srbije 2024. godine Grad Užice će preuzeti na svečnosti na gradskom Trgu partizana od Grada Čačka.

Prestižna manifestacija Užice – Prestonica kulture Srbije, najavljena je u užičkom Narodnom pozorištu. Odvijaće se pod sloganom „Era kulture“, a biće obeležena sa oko 200 programa tokom godine.

Najavljen je zvaničan događaj posvećen otvaranju manifestacije „Praznik svetlosti“, „magaični i sadržajni događaj“, kako novode organizatori, rađen najmodernijim audio-vizuelnim elementima, na Trgu partizana, kada će Užice preuzeti titulu „Prestonica kulture Srbije“.

„Motiv svetlosti, koji je srž i tačka polaska, susretanja i zaokruživanja, vodi nas kroz autentičnu priču o Užicu, kulturno – istorijskom nasleđu, počevši od neolitskog perioda, pa sve do današnje tačke, kao simbola otpočinjanja jedne nove ere – ere kulture!“

Svečano otvaranje je na užičkom Trgu partizana, 21. marta, u 20:00 časova. Kako je na konferenciji u holu Narodnog pozorišta, na predstavljanju programske knjige rečeno, plan je da učešće uzme više od 130 izvođača. Neki od njih su: hor RTS-a i Simfonijski orkestar, Dejan Petrović i KUD „Ere“. Narednog dana, 22. marta, je koncert grupe „Galija“, a 23. marta nastupiće grupa „Van Gog“.

Sa konferencije u Narodnom pozorištu Užice (Foto: N.Tošić/Užicemedia)

Predstavljajući programsku knjigu užička gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević je kazala da smo na korak od preuzimanja jedne od većih titula u istoriji gde je Užice – Prestonica kulture Srbije 2024. godine.

– Ovaj veliki početak sa sobom nosi odgovornost, posvećenost, neizvesnost i puno izazova. Ali i veliki optimizam i nadu da započeto u sadašnjosti daje podstrek za budućnost. Naše Užice jeste bilo vekovima i ostaće posebno i spremno za novu eru kulture, – kazala je gradonačelnica Užica.
(VIDEO)

Koordinator i menadžer projekta Užice – Prestonica kulture Srbije Branislav Mitrović, istako je da Užice odlikuje izuzetna stvaralačka energija, vredni ljudi, ali i ogroman kulturni potencijal.

– Program ćemo zajedno realizovati svesni da ceo grad mora da živi za ovaj projekat kroz afirmaciju energije zajedništva i znanja. Ovaj projekat nije vezan samo za kulturu nego i za obrazovanje, privredu, turizam, – istakao je Mitrović.

On je potom naveo da u eri kulture užička Crkva Svetog Đorđa obeležava 180 godina postojanja, Užička gimnazija 185 godina, ali i značajn jubilej 195 godina postojanja i 140 godina zgrade u kojoj je „Prva osnovna škola kralja Petra Drugog„.

U vodiču su predstavljeni kulturni događaji koji nas očekuju koncerti, predstave, izložbe, tribine… Uostalom, neka era kulture krene, jer kako je zapisno: „Grad koji postane prestonica kulture postaje i centar umetničkog stvaralaštva Srbije. Time dobija priliku da predstavi raznovrsnost tradicije i formi kulture, kao i da afirmiše sve što lokalnu zajednicu i okolinu čini autentičnom i privlačnom„.

Svi infrastrukturni projekti i kulturne manifestacije biće realizovani uz podršku Ministarstva kulture i Grada Užica.

Na svečanosti u Narodnom pozorištu Užice učestovali su učenici Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“ i ansambl „Renesans“.

Pogledajte i druge tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -