Vukoman Vule Tatović, sećanje baš kako i dolikuje, uz stihove, pesmu i muziku, a u organizaciji Narodne biblioteke Užice i Međuopštinske organizacije Saveza slepih Srbije Užice.

Međuopštinska organizacija saveza slepih Srbije Užice tradicionalno priređuje sećanje na svog člana, slepog pesnika, muzičara, sportistu i novinara Vukomana Vula Tatovića (1952-2005).

– Ovo veče je važno i kao deo obeležavanja našeg jubileja, tu su lepe zamisli ali sve zavisi od naših skromnih finansijskih sredstava. Imamo nameru da napravimo filim, možda jednu zajedničku zbirku gde ćemo uvrstiti pesnike kojih više nema, i nadam se jednoj akademiji koja će biti pečat za ovih prvih 70 godina, ali i nagoveštaj za budućnost naše organizacije, – kazala je Dragana Dučić, predsednica Međuopštinskog saveza slepih i slabovidih osoba Užica i dodala:

– Vule je obeležio rad naše organizacije. A naš osnovni cilj je da ne budemo osobe sa posebnim potrebama, osobe sa hendikepom, već da budemo to što jesmo, osobe sa invaliditetom i želimo da živimo ravnopravno sa vama, ne pored vas,- kazala je Dučić i potom govorila stihove Vukomana Tatovića.

Stihove su govorile Dragana Dučić i Budimka Tošić (Foto: N.T./UM)

Stihove su govorili učenici užičkih škola, članovi Udruženja, Budimka Buda Tošić i Dragan Popović Kuruzlija, dobitnik najvećeg priznanja Saveza slepih Srbije – nagrade Filip Višnjić.

Vukoman Vule Tatović je rođen u ivanjičkom selu Tisovica. Rano je ostao bez vida, ali ga to nije sprečilo da svojom upornošću i trudom dostigne visine, koje su često nedostižne i za one koji vide.

Kao talentovan muzičar, svirao je dvojnice, frulu i harmoniku, za svoje interpretacije vrlo često je dobijao i nagrade koje su bile na ponos Međuopštinske organizacije slepih u Užicu, čijem je razvoju dao izuzetan doprinos.

Bio je omiljeni telefonista u Saobraćajnom preduzeću „Raketa“, prvi saradnik/dopisnik Radio Užica, čijom zaslugom je ovaj radio imao najviše slušalaca u njegovom rodnom, ivanjičkom kraju, zabeleženo je nakon jednog od ranijih sećanja u užičkoj Narodnoj biblioteci.

O njegovoj pesničkoj darovitosti svedoče njegove pesme objavljene u zbirci „Snoviđenja“ 1979. godine.

Program su upotpunile članice etno grupe „Đurđevak“, koju čine učenice Medicinske i Ekonomske škole sa kojima Međuopštinska organizacija Saveza slepih Srbije Užice dobro sarađuje.

Prisutna je pozdravila direktorka Biblioteke Dušica Murić (Foto: N.T. /UžiceMedia)

Pogledajte i druge tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -