Grad Užice poneo titulu, zakoračio u godinu kulture, programu na Trgu prisustvovao veliki broj Užičana, zvaničnika. Priča o kulturnom nasleđu predstavljena je uz pomoć svetlosti, audio i vizuelnim elementima, vrlo efektno. Brojni muzički učesnici predvođeni Simfonijskim orkestrom i horom RTS omogućili su publici da uživa.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković je otvorila Nacionalnu prestonicu kulture, u holu užičkog Narodnog pozorišta, uz reči da je ovo veliki dan za Užice i Zlatiborski okrug.

„Pred Užičanima je jedna više nego zanimljiva godina, ispunjena mnogobrojnim i kvalitetnim kulturnim programima i sadržajima. Ne sumnjam da će Užice kao Prestonica kulture uspeti da ispuni sva očekivanja i ispiše nove stranice u bogatoj istoriji grada, baš kao što je to učinio Čačak kao prva nacionalna prestonica kulture“, rekla je Gojković.

Ministarka Maja Gojković (Fot: N.Tošić UžiceMedia)

„Kultura mora da pripada svima jer je to njena priroda, a upravo je projekat prestonice kulture jedan od njih, na koji sam posebno ponosna“, rekla je minstarka, podsetivši da je Užice iznedrilo velike umetnike, da se u gradu na Đetinji održavaju brojne manifestacije koje imaju značajno mesto na kulturnoj mapi Srbije i Evrope.

„Od kada postoji u Užice se dolazilo kod gostoprimljivih domaćina, vrednih i duhovitih ljudi, da se uživa uz gradske priče, a za nas koji za kulturu živimo i zbog bogatog kulturnog života. Sigurna sam da će titula prestonice kulture dati podsticaj razvoju kulture u čitavom zlatiborskom kraju“, rekla je ministarka Gojković.

Grad Užice poneo titulu, zakoračio u godinu kulture

Gradonačelnica Užica dr Jelene Raković Radivojević smatra da počinje novo poglavlje Užica koje je putevima kulture išlo vekovima, a u kome Užice ulazi u novo poglavlje kulturnog delovanja, „ispisujemo istoriju delovanjem naših lučonoša“.

„Nije slučajno što je monah Teodosije napisao Rujansko četvorojevanđelje, još je manja slučajnost što je na našoj Đetinji zaiskrila prva hidrocentrala po Teslinim principima.

Tesla i Teodosije su naši nosioci, ali nismo izostavili ni balerinu Magu Magazinović, ni utemeljivača modernog romana Milutina Uskokovića, akademskog slikara Mihailo Milovanovića i oskarovca Stiva Tešića„, rekla je Raković Radivojević, dodajući da se vodilo računa da ono što se događa u godini kulture bude temelj za buduće generacije, a da je oslonac kulturno-istorijsko nasleđe“.

Pord ministarke kulture Maje Gojković manifestaciji su prisustvovali ministar Nikola Selaković, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, predstavnici gradova i opština iz okruženja, kulturnih institucija i udruženja, privrednici Zlatiborskog okruga, sveštenstvo, mediji i brojni saradnici.

Program „Praznik svetlosti“ (VIDEO) vodili su Irina Vukotić i Ivan Bosiljčić, nastupilo je oko 130 izvođača, glumci Ksenija Repić, Ognjen Malušić, Marko Vasiljević, Bogdan Kostić, Mila Protić, Igor Borojević, Hadži Nemanja Jovanović, Đuro Brstina, Marko Todorović i Dubravko Jovanović, scenario Staša Petrović, reditelj Darko Kamarit, izvršni producent Dobrivoje Marinski.

U muzičkom progrmu na Trgu partizana nastupili su Simfonijski orkestar i hor RTS pod dirigentskom palicom maestra Dejana Savića, članovi KUD „Era“ i Dejan Petrović.

„Voz kulture“

Pre centralne manifestacije Grad Užice je po dolasku „Voza kulture“ na Železničku stanicu, u 13:00 časova, od Čačka preuzeo titulu Prestonice kulture Srbije.

Užička gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević i gradonačelnik Čačka Milun Todorović posadili su čačansku rodnu šljivu ispred železničke stanice.

Na platou koji su ranije oslikali učenici Umetničke škole, je izveden deo iz predstave „Došljaci“ Milutina Uskokovića.

Učenik Užičke gimnazije Dušan Milanović “Zdravicom narodu srpskom” Ljubivoja Ršumovića poželeo je dobrodošlicu.

Pogledajte i druge tekstove, iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -