Skokovi u Đetinju, okupe veliki broj i učesnika i posmatrača. Ove godine se očekuje učešće oko 30 skakača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Nemačke i Srbije. Manifestaciju je ranijih godina pratilo i po nekoliko hiljada Užičana.

Predviđene su dve serije skokova sa 16 metara. U finale će se plasirati 10 najboljih. Pored pehara i medalja obezbeđen je i bogat nagradni fond tako da će takmičari za prvi i drugi skok biti nagrađeni sa po 4.500 dinara, a nagrade za prvo, drugo i treće mesto iznose 35.000, 30.000 i 25.000 dinara.

Učesnici će biti lekarski pregledani i osigurani, a kao i prethodnih godina biće prisutna spasilačka služba i ronioci koji će brinuti o bezbednosti učesnika, najavili su danas organizatori.

Tradicionalne skokove organizuje JP „Veliki park uz pokroviteljstvo Grada Užica i tehničku podršku Crvenog krsta Užice.

Skokovi u Đetinju sa starog mosta od 1993. godine

Takmičenje se organizuje od 1993. godine i prvih nekoliko godina održavano je na Preobraženje,19. avgusta, a potom su, jedno vreme skokovi sa starog železničkog mosta, od 1997. održavani početkom avgusta, na Ilindan. A potom su pomereni za jul mesec.

Visina mosta od površine vode je 12 metara. Dubina reke je oko 4 metra. Pošto dubina vode nije prevelika u Užicu skakači praktikuju takozvane „letačke“ skokove u kojima se ne roni duboko.

Svojevremeno, nakon Drugog svetskog rata u Užicu, na reci Đetinji, plivanje je bilo popularno, postojao je plivački i vaterpolo klub.

Skokovi u Đetinju su ranijih godina bili dobro posećeni, znalo se okupiti i do pet hiljada ljubitelja skokova, pa organizatori i ove godine očekuju dobru posetu.

Osim skokova i ovako se zna uživati na Đetinji (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom jula možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom jula možete pogledati OVDE.

- Advertisement -