Anketa je sprovedena u Užičkoj gimnaziji, Medicinskoj školi, Tehničkoj školi Užice, Ekonomskoj školi i Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“.

– Ciljna grupa su nam bili maturanti koji su rado prihvatili da sa nama podele svoje planove i želje nakon završetka srednje škole. Ovom anketom obuhvatili smo oko 600 maturanata iz pomenutih srednjih škola. Rezultati ankete pokazuju da se 81% ispitanih maturanata odlučilo da nastavi svoje obrazovanje, bilo na višoj školi ili fakultetu, negde oko 14% izjasnilo se suprotno dok je 5% maturanata u nedoumici, -navode u informciji užički srednjoškolci i studenti.

Užički maturanti su pokazali širok spektar interesovanja za različite visoke škole i fakultete, pa samim tim i za veliki broj različitih univerzitetskih gradova na prostoru Republike Srbije ali i van granica naše zemlje. Ovo istraživanje je pokazalo da se veliki broj maturanata odlučuje da studira u Beogradu, čak 71% ispitanika, dok su se jednako, ali u znatno manjem broju maturanti odlučili na studije u Novom Sadu kao i u Užicu. Oko 2% ispitanih maturanata rešeno je da svoje znanje dopuni i proširi van granica naše zemlje i to u velikim evropskim zemljama poput Austrije, Nemačke i Velike Britanije.

Maturanti su pokazali interesovanje za preko 35 različitih fakulteta i visokih škola. Najveće interesovanje pokazali su za Medicinski fakultet, čak 16% ispitanih maturanata, zatim Filološki fakultet, oko 8% maturanata kao i Fakultet organizacionih nauka, oko 7%, dok je za Pedagoški fakultet u Užicu zainteresovano negde oko 6%. Zanimljiv je podatak da se veliki broj maturanata ove godine odlučio za neku visoku školu, među kojima je i Visoko poslovno – tehnička škola u Užicu.

Inače, nekoliko godina unazad, tradicionalno pred upis na fakultete, Unija studenata Užica, ove godine u saradnji sa Unijom užičkih srednjoškolaca organizuje predavanje „Studiram“ po kojem je anketa i dobila ime. Ovo predavanje sadrži veliki broj korisnih saveta i pruža odgovore na sva pitanja budućih studenata. Samo predavanje održaće studenti na preko 10 fakulteta širom Srbije i razrešiti sve nedoumice koje naši maturanti imaju. Do sada se 450 maturanata izjasnilo da bi želelo da poseti predavanje i sazna što više informacija o željenom fakultetu.

– Na nama je da još maturantima poželimo svu sreću pri upisu na fakultet,- navedeno je u informaciji Unije užičkih srednjoškolaca i Unije studenata Užica, što podržava i redakcija „Užicemedia“.

- Advertisement -