Novina u poslovanju Potpećke pećine je i otvaranje suvenirnice u okviru biletarnice koja pored standardnog asortimana suvenira, ima i tematski urađene suvenire vezane za ovaj lokalitet. Inače, u proteklim mesecima promovisan je i spomenik prirode „Potpećka pećina“ što je rezultiralo odličnom posećenošću ovog speleološkog lokaliteta. Tokom prošle godine koja je bila neizvesna i specifična za turistički sektor pa samim tim i za poslovanje Potpećke pećine izostale su grupne posete, ekskurzije, a sezona je krenula sa mesec i po dana kašnjenja.

Iz Turističke organizacije Užice preporučuje posetu Potpećkoj pećini koja je početkom aprila otvorena za turiste. Od maja će zainteresovani moći pećinu posećivati svakim danom u sedmici u peridu od 10 do 18 časova. Ulazak uz vodičku službu organizovan je na svakih sat vremena. Poslednji ulazak je u 17 časova.

Sve informacije mogu se dobiti na telefon vodičke službe 063 585 304 ili na telefon Turističke organizacije Užica 031 513 485.

Cene pojedinačnih karata za odrasle su 300, za decu 200 dinara, za odrasle u grupi 240, a za decu 170 dinara.

Veliko interesovanje za Potpećku pećinu pre pandemije koronavirusa (Foto: Iz arhive Užicemedia)

Potpećka pećina je zaštićeno prirodno dobro i nezaobilazna destinacija za posetioce koji su u užički kraj dolazili iz zemlje i inostranstva.

Pećinski ulaz – džinovski portal u okviru potkovice visok je 50 metara, a širok 12 metara pri dnu, odnosno 22 metra pri vrhu. To je najviši pećinski ulaz u Srbiji izdubljen na krečnjačkoj litici čiji je vertikalni deo visok 72 metra.

Potpećka pećina je izvorskog tipa – izgradile su je vode ponornica koje poniru u Drežničku dolinu i posle podzemnog toka u dužini od 4-5 kilometara izbijaju iz pećine ili vrela ispod pećine i grade Petnicu pećinsku reku.

U pećini se razlikuju dva glavna sprata pećinskih kanala – stariji Gornja pećina i mlađi Donja pećina. Bogatstvo pećinskog nakita spada u red veoma retkih u kraškim pećinama.

Hroniku kovid -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku kovid -19 tokom aprila možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -