Kopaonik

Srbija se ponosi  mnogim prelepim i još uvek netaknutim planinama. Čist i svež vazduh, mnoštvo četinara i borova, livada i proplanaka i lekovitih izvora vode su samo neki od prirodnih atrakcija srpskih planina. Svakako, Kopaonik već dug niz godina predstavlja jednu od naših najpopularnijih, a ujedno i najlepših planina.

Kopaonik staze

Kopaonik je planina koja pleni svojom nesvakidašnjom lepotom, bogatom florom i faunom i svojim mnogobrojnim atrakcijama koje uvek iznova oduševljavaju strane i domaće turiste. Ski centar Kopaonik je, naravno, vodeća turistička atrakcija koja se neprestano razvija i time privlači pažnju gotovo svih posetilaca, bilo da je reč o letnjoj ili zimskoj sezoni.

Planine Srbije (Foto: Pixabay)

Staze Kopaonika su bezbedne, prostrane i uređene sa posebnom pažnjom i planiranjem, a ulaznice za iste su svima dostupne na samom ulazu u skijalište. Ukoliko sa sobom povedete decu ili nekoliko prijatelja, popusti na karte su vam gotovo zagarantovani. Pored toga što su Kopaonik ski staze pravo uživanje za sve iskusne skijaše, svi posetioci koji žele da nauče da  skijaju uvek su na raspolaganju stručni i profesionalni instruktori skijanja.

Skijanje je jedna od vodećih atrakcija i predstavlja poseban izazov i pravu avanturu, ali Kopaonik ima predivno sređene staze i za ljubitelje dugih šetnji po prirodi i čistom vazduhu. Ove staze su, takođe, veoma sigurne i okružene su zimzelenim, stoletnim stablima i zaista prelepom prirodom.

Vožnja žičarom na Kopaoniku

Na skijalištu ski centra Kopaonik je izgrađeno impresivnih dvadeset i pet žičara sa dve pokretne trake. Turistima su veoma zanimljiva i tri ski lifta sa kojih se pruža nestvaran pogled na sve čari i prirodne lepote ove planine. Vožnja žičarom je idealna prilika da vam ceo Kopaonik bude na dlanu i da ga doživite na jedan sasvim drugačiji i poseban način. Pored toga, ova vožnja je savršena za stvaranje nezaboravnih uspomena i upečatljivih fotografija sa putovanja.

Planinski turizam sve popularniji (Foto Pixabay)

Kopaonik skijalište

Idealno vreme za sve ljubitelje dobrog skijanja koji se odluče da svoj odmor provedu na Kopaoniku jeste tokom zimskog perioda. Čak i kada počne proleće na ovoj planini sneg se može veoma dugo zadržati i uslovi za skijanje ostaju jednako povoljni i dobri. Kopaonik se ponosi svojim skijalištem i ski stazama, kojih ima čak 22 ukupuno. Ukoliko vremenski uslovi, nisu pogodni za skijanje, skijalište je toliko dobro opremljeno da je u mogućnosti da proizvede i sopstveni veštački sneg.

Kopaonik smeštaj

Kao što smo već napomenuli Kopaonik je, svakako, jedna od najlepših planina Srbije. Upravo zbog toga odmor na Kopaoniku može predstavljati pravo uživanje za čitavu porodicu, kao i za družinu prijatelja. Kopaonikova bogata i nestvarna priroda čini ovu planinu popularnom tokom cele sezone i gotovo tokom svih godišnjih doba. Shodno tome, nije nimalo čudna činjenica da se baš na ovoj planini nalazi niz prestižnih i luksuznih smeštajnih jedinica, koje će vaš odmor u Srbiji učiniti još lepšim i uspešnijim.

Smeštaj na planinama (Foto: Sava Milakov /Printscren)

Kategorija Kopaonik smeštaj može se pohvaliti prostorima kakvi su: Grand hotel, hotel Nebeske stolice, hotel Putnik, Kraljevi čardaci, kao i hotel Gorski. Usluga u svim hotelima je na veoma visokom nivou i svi su radi da izađu u susret svojim gostima na najbolji mogući način. Često, u skopu ovih prestižnih i popularnih hotela nalaze se restorani domaće, nacionalne kuhinje, kao i komforni spa centri koji su savršena prilika za odmor i relaksaciju nakon dugog dana provedenog u svim blagodetima ove planine.

Zlatibor

Kada je reč o najlepšim planinama Srbije, Zlatibor se nalazi na samom vrhu. Poznat po svojim divnim borovima zlatne boje, svežoj klimi i čistom vazduhu, Zlatibor je jedna od sve popularnijih planina koja je svoj  pravi procvat doživela u poslednjih nekoliko godina.

Aktivnosti na Zlatiboru

Zlatibor je godinama jedna od najposećenijih planina i to sa dobrim razlogom. Prirodne lepote Zlatibora neprestano privlače pažnju domaćih i stranih turista. Pored toga, turizam na Zlatiboru se razvija i napreduje velikom brzinom i upravo zbog toga ova planina je idealna za odmor svih generacija. Jedna od prednosti Zlatibora je što nudi niz veoma zanimljivih i raznovrsnih aktivnosti. Ukoliko se odlučite da svoj odmor u Srbiji provedete na ovoj planini, budite sigurni da ćete pronaći nešto što sasvim odgovara vama i vašim najmilijima.

Jahanje konja

Jedna od sve popularnijih aktivnosti jeste jahanje konja. Zlatibor ima svoj hipodrom sa nekoliko predivnih konja i ponija. Instruktori su uvek na raspolaganju da pomognu svim klijentima, a oko cene se možete lako dogovoriti. Konji su veoma mirni, vaspitani, utrenirani i navikli na druženja sa mnoštvom ljudi. Tokom jahanja možete uživati u prelepom pogledu na prirodu Zlatibora, kao i u njegovon svežem vazduhu.

Vožnja žičarom (Foto Pixabay)

Biciklizam

Još jedna od aktivnosti koje posebno privlače pažnju svih ljubitelja sporta, avanture i zdravog života jeste biciklizam. Vožnja bicikla je savršeno rešenje ukoliko želite da svoj boravak na Zlatiboru učinite aktivnim, ali da se istovremeno relaksirate. Zlatibor ima veoma dobre, uređene i duge biciklističke staze. Vožnja biciklama je idealno vreme da uživate u prirodi sa prijateljima i porodicom, kao i da u potpunosti osetite sve čari ove planine. Sve staze su propisno obeležene svom neophodnom signalizacijom, dok su cene za iznajmljovanje bicikli prilično povoljne.

Tornik Zlatibor

Tornik je najviši vrh planine Zlatibor. Nalazi se na impresivnoj nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490m. Sa njega se prostire izvandredan pogled na čitav Zlatibor i njegovu okolinu. Posebna turistička atrakcija koja se nalazi na samom vrhu Zlatibora jeste nova žičara i najduža Gold gondola na svetu. Takođe, na Torniku se nalaze i četri staze, Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac koje su idealne za sve strastvene skijaše, čak proizvode i veštački sneg, ukoliko za to bude potrebe. Tornik je danas jedan od najposećenijih mesta u Srbiji i ponosi se nizom najaktuelnijih atrakcija. Pored ski staza, žičare i gondole na vrhu Tornika možete pronaći i sportske terene kao i sve popularniji Avantura Park Tornik.

Gondola (Foto Pixabay)

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da se odlučite gde je najbolje provesti odmor u Srbiji. Srbija je zaista puna skrivenih i prirodnih lepota koje bi trebalo istražiti i doživeti iz prve ruke. Ukoliko vas zanima šta se sve još može pronaći i otkriti tokom boravka u Srbiji, pozivamo vas da pročitate i naš blog Odmor u Srbiji.

PR tekst

Foto: Sava Milakov i Pixabay

Hroniku Kovid -19 sa najnovijim podacima u februaru, u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -