Osnovna škola ,,Dušan Jerković“ iz Užica proslavila je 28. 11. 2020. godine svoj 65. rođendan.

U prvoj godini svoga rada škola je imala 690 učenika, raspoređenih u 19 odeljenja. Predavalo im je 12 učitelja i 8 nastavnika, a danas u njoj uči 1094  učenika smeštenih u 40 odeljenja i tri predškolske grupe. Jedna je od najvećih u Zlatiborskom okrugu. Danas u njoj radi 22 učitelja, 50 nastavnika, 5 stručnih saradnika, 3 vaspitača, 10 pomoćnih radnika i tri administrativna radnika.

Poslednjih decenija školska zgrada je obnavljana i mnogo toga je postignuto, ali  i dalje nedostaje fiskulturna sala i jedan broj učionica koje bi bile opremljene savremenim učilima.

Epidemija virusa korona učenike i nastavnike je sprečila da ovaj značajan događaj proslave svečanom priredbom, međutim višedecenijsko postojanje druge užičke osnovne škole obeleženo je mnogobrojnim aktivnostima tokom čitave protekle nedelje.

Program je organizovan kroz svakodnevne aktivnosti i to:

 • školi na dar od predškolaca
 • priča o našoj školi (video snimci učenika)
 • uspesi naših bivših učenika i njihove poruke
 • izložbe naših bibliotekara (Nekada đaci škole, sada nastavnici – preporučuju omiljenu knjigu iz svog detinjstva, Dan škole nekad i Naši školski časopisi kroz decenije)
 • produkte preduzetničkog duha naših učenika
 • odeljenjske čestitke školi
 • tradicionalni literarni i likovni konkurs na temu ,,Jedna anegdota iz đačkog života“
 • otvaranje Jutjub kanala škole

Sve su nas obradovale i iznenadile poruke koje su, povodom Dana škole, do sada poslali naši bivši učenici, a danas uspešni istaknuti pojedinci: Goran Kojadinović, Srećko Stopić, Violeta Paunović, Nataša Krsmanović, Vladimir Paunović, Sofija Rakićević, kao i inženjer za kristale kvarca u oblasti primenjene fizike Aleksandar Saša Kovačević sa Novog Zelanda.

Ovim povodom tradicionalno se raspisuje literarni i likovni konkurs, tako da su prava mesta osvojili:

 • na likovnom konkursu predškolac Nina Štulović, Ana Jovičić – 25 i Anastasija Gredeljević– 72;
 • na literarnom konkursu iz srpskog jezika i književnosti Darko Stanojević – 32 i  Bojana Karaičić – 73
 • na literarnom konkursu iz engleskog jezika Jana Milanović – 83 i Lenka Vučićević – 81.

Vršilac dužnosti direktorke škole Mirjana Maksimović obratila se učenicima, zaposlenima, radnicima škole koji ove godine slave jubilej, kao i penzionerima ističući da ove godine Dan škole slavimo u neuobičajenim okolnostima bez svečane priredbe i okupljanja naših dragih gostiju, ali da je značaj škole u životu svakog od nas, svakog đaka, roditelja i nastavnika veliki.

„Uprkos mnogim izazovima pred koje nas ova situacija stavlja, svakodnevno uviđamo koliko je važno da se oslonimo jedni na druge, da se međusobno poštujemo i da budemo tolerantni“, rekla je vd direktorka Mirjana Maksimović.

U ovoj školi otvoreno je novo poglavlje i upoznaje se novi nivo obrazovanja gde se učenici i nastavnici trude svakodnevno da učenjem na daljinu savladavaju nove izazove u virtuelnom svetu. Zato poručuju: ,,Rasli smo, rastemo i rašćemo u tvom krilu u kome ima mesta za sve nas, i za bivše, i za sadašnje i buduće đake. Obrazovanje je ključ slobode, a naša škola nam daje krila da do te slobode dođemo”.

O ranijim aktivnostima učenika, nastavnika i bibliotekara pisali smo na Užicemedia.

Autorke teksta: Milanka Nikolić- Ivić, M. R. Pejović

- Advertisement -