Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije protestovaće 31. avgusta ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, nezadovoljni što su u predlogu platnih grupa i razreda nastavnici kao nosioci delatnosti svrstani u osmu platnu grupu.

Tako je među zahtevima ključni prelazak u devetu platnu grupu. Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave poručuju da dijalog treba da bude alternativa štrajku.

Sindikalni predstavnici su najavili da protest početi okupljanjem ispred Ministarstva prosvete,  ali i da će svoje nezadovoljstvo izraziti ispred Vlade Srbije. Sindikalci očekuju obraćanje resornog ministra.

Poziv za učešće na protestu Unija će uputiti svim sindikatima javnih službi, mada, kako su njihovi predstavnici izjavili za dnevne novine, očekivanja su da će najveći odziv biti među sindikatima prosvetnih radnika, jer su ostali zadovoljni svojim statusom u predlogu platnih grupa i razreda.

U Uniji tvrde da će protesta biti i ako se ponude pregovori, ali i najavljuju četiri štrajka sa skraćenjem časova tokom septembra, pošto će prema najavama nadležnih, do kraja tog meseca biti usvojena uredba o platnim grupama i razredima.

Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave poručuju da je reforma sistema plata važna za uspostavljanje konačnog reda u sistem zarada i radnih odnosa koji je dugo vremena bio neupravljiv, netransparentan i demotivisao je zaposlene u javnoj upravi. Naglašavaju da se ta reforma ne tiče trenutnog povećanja plata, već ko, kako, za koji posao treba da zaradi, kada se za povećanje stvori prostor u budžetu.

– Posao utvrđivanja budućih koeficijenata je još u ranoj fazi i tek krajem septembra očekujemo da imamo predlog Uredbe o koeficijentima. Celokupnu reformu sistema plata radili smo i radimo kako sa nadležnim ministarstvima, tako i sa sindikatima. Dijalog je bio i ostaće ključan za ovaj proces i on ne treba da ima alternativu u štrajku, – ističu u MDULS-u povodom najavljenog protesta prosvetara.

- Advertisement -