Iz stanice Mokra Gora vozovi će polaziti u 10:30 i 13:30 časova, a osim redovnih, u zavisnosti od interesovanja putnika, moguće je organizovati i fakultativne polaske i zakupiti kola voza „Nostalgija“ u 8 i 16:10 časova.

Karta na relaciji Mokra Gora – Šargan Vitasi za odrasle košta 1.000, a za decu mlađu od 14 godina 500 dinara, deca do šest godina ne plaćaju kartu.

„Šarganska osmica“ – Od „Ćire“ do „NOSTALGIJE“

Nekada…

Ova pruga bila je žila kucavica i veza Evrope sa Jadranskim morem. Od Beograda do Dubrovnika i Zelenike, uskokolosečnom prugom od 760 mm, od 1925. do 1974.godine kroz tunele, preko mostova i kroz planinske useke saobraćao je čuveni voz „Ćira“ ostavljajući za sobom prepoznatljivi miris dima parne lokomotive…

Sada…

Deo ove pruge na relaciji od stanice Šargan Vitasi do Mokre Gore, koji predstavlja jedinstveno graditeljsko delo, otrgnut je od zaborava i čuvenom „Šarganskom osmicom“ ponovo odjekuje klaparanje vagona i pisak parnjače muzejskog voza „Nostalgija“.

„Nostalgija“ u stanici Jatare (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)

Od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi „Nostalgija“ prolazi kroz 22 tunela, preko pet mostova, savladava visinsku razliku od 300 metara i sve to na ukupnoj razdaljini od 15.440 metara.

Za vreme vožnje putnici imaju priliku da sa nekog od pet vidikovaca sagledaju bogatstvo i lepotu prirode ovoga kraja, piše na stranici Železnica Srbije o Šarganskoj osmici, gde se može videti red vožnje za letnju sezonu 2021. godine.

Mokra gora i Šarganska osmica privlače veliki broj turista, ranije su dominirali stranci. Snimljen je spot, a prethode godine zbog pandemije koronavirusa ovi predeli su bili interesantni za brojne domaće turiste.

Prilika je i da se podsetimo kroz rubriku VREMEPLOV na voz koji putuje čitav vek.

Na polaznoj stanici u Mokroj Gori (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku KOVID -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku KOVID -19 tokom marta možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -