Uskršnje slavlje za vernike je kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Vernici, po ustaljenoj tradiciji, uskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su misli upućene na događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Uskrsa i zove se „čuvarkuća“.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u Poslanici kaže da je i „ova godina obeležena pandemijom i da čovečanstvo ne može biti rukovođeno samo egzaktnim naukama, željom za profitom, željom za uživanjem, karijerizmom ili samo digitalnom mrežom i video-zabavama, već da može napredovati samo silinom istinskog i autentičnog ljudskog duha i silinom Božjega Svetog Duha“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitke građanima koji danas slave Uskrs.

Uskrs svečano proslavljaju brojna domaćinstava katoličke veroispovesti u Srbiji. Uz sreću za dobro zdravlje poklanjaju se šarena jaja, simbol Uskrsa, koja se vezuju za novi početak, napredak i radost života.

I mnoge države u svetu slave danas – Švajcarci uoči Uskrsa ukrašavaju izvore i fontane, odajući počast vodi, koja je neophodna za život, a Uskrs je praznik obnovljenog života. U Sjedinjenim Američkim Državama uskršnji zeka donosi deci čokolade, bombone i „mančmelou“.

A kako se Uskrs proslavlja u drugim džavama sveta više na linku Užicemedia.

Nakon Uskrsa po katoličkom, po pravoslavnom kalendaru Vaskrs se slavi 2. maja. Za pravoslavce Vaskršnji praznici počinju u petak, 30. aprila, a neradan  je i ponedeljak, 3. maj 2021. Ponedeljak je neradan i zbog državnog Praznika rada (subota, 1. maj, i ponedeljak, 3. maj, zvanično su neradni dani).

Običaji za uskršnje praznike (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku KOVID -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

Hroniku KOVID -19 tokom marta možete pogledati na UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -