Nevreme u užičkom kraju zahvatilo Užice, Sevojno, Belu Zemlju, Požegu, u pojedinim mestima padao je grad veličine oraha. Društvene mreže su bile usijane od snimaka u kojima se vidi kako je bujica nosila sve pred sobom.

Tokom nevremena koje je bilo u dva navrata, padala je jaka kiša i grad, bilo je dosta odrona, oštećenja putne infrastrukture, a pojedinim delovima je dolazilo i do nestanka električne energije. Krupan grad veličine oraha oštetio je poljoprivredne useve, pojedine automobile.

Saobraćaj kroz centar Užica odvijao se otežano. Ekipe gradskih javnih preduzeća izašle su na teren, kako bi se sitaucija stabilizovala.

Pored Užica nevreme je zahvatilo Sevojno, okolna sela, u kojima su, prema tvrdnjama meštana, pored putne infrastrukture stradali poljoprivredni usevi.

Na teritoriji opštine Požega, kiša i grad su padali u nekoliko navrata, oštećeni putevi, poplavljena mnoga područja, naneta šteta poljoprivrednim usevima.

Po raspoloživim informacijama protivgradni centar dejstvovao je sa više protivgradnih stanica, ali to ipak nije bilo dovoljno, pa ima oštećenja poljoprivrednih useva u više sela.

Tokom nevremena u užičkom kraju palo je blizu 40 litara kiše po kvadratnom metru, pa kišna kanalizacija nije uspevala da prihvati svu vodu. (VIDEO)

Jaka kiša i grad u užičkom kraju

Nevreme u užičkom kraju i Srbiji

22. maj

Sednica Gradskog štaba za vanredne situacije

O posledicama nevremena i merama za sanaciju govorilo se na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

Kako je posle sednice istakla gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, nadležni su obišli teren sinoć i jutros, nakon čega se krenulo u sanaciju.

“Kada je reč o samom gradu na uglu Ulice Župana Brajana i Nemanjine ulice od raskrsnice do ispod Carinskog mosta došlo je do odronjavanja iz nezavršenih kanala od strane gasovoda.

JP „Užice razvoj“ angažovalo je izvođača koji radi na sanaciji, nakon čega će JKP „Bioktoš“ preduzeti neophodne radove. Takođe, na užem području grada došlo je do otvaranja velikog broja šahti, a vraćanje u prvobitno stanje preuzelo je JKP „Vodovod“ Užice.

Bio je problema sa električom energijom na području MZ Carina. Izlivanja su zabeležena u Zlakusi i Krvavcima gde je takođe angažovana mehanizacija i izvršeno punjenje džakova sa peskom, kako bi se sprečile veće posledice”.

Sa sednice Gradskog štaba za vanredne situacije (Foto: Grad Užice)

Prema njenim rečima najveće padavine praćene gradom pogodile su Gradsku opštinu Sevojno, posebno Mladovo, gde je došlo do formiranja ogromnih nanosa. Put za Derventu (Košuta) je u potpunom prekidu. Zabeleženi su nanosi na Zabučju. Takođe prijavljeno je oštećenje puta u Rujevcu, kao i Vrela – kod bazena. Oštećen je i veliki broj lokalnih puteva, o čemu još uvek stižu prijave. Osim puteva, došlo je do šteta na poljoprivrednim površinama.

“Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije razmatrali smo trenutnu sitauciju i doneli zaključke koji se pre svega odnose na što bržu normalizaciju u područjima gde je nastala najveća šteta. Angažovana je mehanizacija naših komunalnih preduzeća i privatnika i radi se na uklanjanju nanosa i osposobljavanju putnih pravaca.

Naravno, kako izveštaji o nastaloj šteti još uvek pristižu u skladu sa situacijom na terenu mi ćemo reagovati i raditi na tome da se sve što je oštećeno u najbržem mogućem roku i sanira”, poručila je gradonačelnica.

Ko je danas bez vode?

Zbog velikih padavina u toku jučerašnjeg dana, došlo je do problema u vodosnabdevanju stanovnika vodom za piće sa izvorišta Potočanje. Bez vode su ostal i potrošači dela Sevojna, Gorjana, Krvavaca, Zlakuse, Potpeća, kao i potrošači Potočanja i Košute.

Ako ne bude velikih padavina u toku današnjeg dana, očekujemo normalizaciju vodosnabdevanja u kasnim večernjim satima, saopšteno iz JKP „Vodovod“.

Procena štete

Dan nakon nevremena u Srbiji se otklanjaju posledice jakog nevremena koje je juče zahvatilo Srbiju. Jedna osoba nastradala je u Somboru kada je na vozilo u kojem je bila palo drvo. Ugašen je požar koji je izbio u dvorištu zgrade EPS-a u Novom Sadu, zbog čega je deo grada bio bez struje.

Vatrogasci-spasioci evakuisali pet osoba i bebu. U Požegi se izlili bujični potoci. U Novom Pazaru proglašena vanredna situacija, a na pojedinim mestima izlile su se reke Raška i Trnavica, prenosi RTS.

Apel iz AMSS

Iz AMSS su apelovali na oprez na putevima posle nevremena zbog mogućih odrona i nanosa zemlje. „U danu posle jakih pljuskova i nevremena u pojedinim krajevima Srbije vožnja može biti napornija, jer postoji opasnost nailaska na ostatke nanosa zemlje ili polomljenog granja.

Pljuskovi u pojedinim krajevima i danas mogu biti praćeni jakim vetrom, koji u kratkom vremenu donose veću količinu vode na kolovoz, zbog toga vozilo postaje nestabilno, vožnja nesiguna i rizična, a kvarovi, saobraćajne nezgode i prekidi učestali, dodaju iz AMSS-a.

Prisutna je i opasnost od odrona na putevima kroz useke, pa treba izbegavati planinske puteve druge i treće kategorije.

Otklanjaju se posledice nevremena i procenjuje šteta – u Novom Pazaru se izlile reke Raška i Trnavica“, saopštio je AMSS.

Nestabilno do kraja maja

U sredu promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, ali nestabilno, povremeno kiša, pljuskovi i grmljavina, koji će u drugom delu dana lokalno biti i izraženiji uz grad i količinu padavina od 20 do 40 mm. Najviša dnevna do 26 stepeni.

U četvrtak po najavama prognostičara RHMZ na zapadu i severozapadu Srbije uglavnom suvo, a u ostalim krajevima promenljivo oblačno, povremeno kiša, pljuskovi i grmljavina.

I u petak nestabilno, kiša, pljuskovi, grmljavina. U subotu u većem delu zemlje suvo sa sunčanim intervalima, osim u zapadnim, centralnim i južnim predelima Srbije gde se posle podne mestimično očekuju kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Do kraja maja prognostičari predviđaju nestabilno vreme, uz kišu, povremeno sunčani intervali.

Poplavljene gradske ulice (Foto: N.T. UM)

Pogledajte i druge tekstove iz oblasti društvaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -