Ne posmatraj Reaguj – Poslednjih godina, broj muškaraca u Srbiji preminulih od samoubistava je tri do četiri puta veći u odnosu na žene.

Ujedno je veća verovatnoća da će muškarci pribeći alkoholu da bi se izborili sa životnim izazovima, kao i da će umreti od posledica zloupotrebe alkohola ili psihoaktivnih supstanci.

U saopštenju se dalje navodi da patrijarhat, pored žena, ugrožava i muškarce. On od njih traži da budu “jaki”, da ne pokazuju emocije i strah, da se neprekidno takmiče, da dominiraju. Takvi zahtevi stvaraju pritisak na muškarce, izazivaju napetost i stres i ugrožavaju njihovo mentalno zdravlje i dodaje:

„Naša kultura je neprijateljski raspoložena prema muškarcima koji pokazuju svoje emocije i izlaze iz „muške kutije“,posebno ako se te emocije percipiraju kao „meke“ ili „slabe“.

Neposmatraj. Reaguj! Autor vizula Slavimir Stojanović Futro

Posebna tema su samoubistva muškaraca prilikom femicida. Do novembra 2022. godine dogodilo se 25 femicida, od toga osam samoubistava ubice i šest pokušaja samoubistava.

U 2021. dogodilo se 26 femicida, od čega je pet praćeno samoubistavom ubice, dok je u 2020. od ukupno 29 femicida, 10 pratilo samoubistavo ubice.

Ne posmatraj Reaguj

Ovim slučajevima se kao društvo skoro pa i ne bavimo. Iako je u poslednjih 30 godina zabeležen značajan razvoj sistema podrške i zaštite mentalnog zdravlja, svetska statistika pokazuje da mu muškarci ne pristupaju u dovoljnoj meri.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, jedan od 10 muškaraca doživljava anksioznost ili depresiju, ali ih manje od polovine traži pomoć. Umesto pomoći oni biraju ćutanje, često na sopstvenu štetu. Srbija u tome nije izuzetak.

U XXI veku uloga muškaraca se značajno izmenila. Zato je veoma važno razgovarati sa mladima o ulozi muškaraca u društvu, partnerskim odnosima, ljubavi, roditeljstvu, nasilju i patrijarhatu.

Moramo se boriti protiv nametnutih stereotipnih rodnih uloga. Potrebno nam je kontinuirano obrazovanje i vaspitanje za rodnu ravnoporavnost.

Zbog toga je važno da se u školama o tome stalno govori. Zajedno stvarajmo pozitivne muške uzore. Pripremajmo nove generacije muškaraca za Srbiju i svet u kojoj su žene i muškarci ravnopravni.

Međunarodni dan muškaraca je prilika za sve ljude dobre volje da pohvale napore i doprinos muškaracau kreiranju dobrog društva za sve. Pozovite danas muškarce u svojoj okolini na razgovor, pitajte ih kako su i pružite im podršku“, navedeno je u saopštenju Inicijative „Ne posmatraj. Reaguj!“.

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj!“ je okupila muškarce koji žele da se bore protiv nasilja prema ženama, podrže Međunarodni dan muškaraca.

Za tebe #Vaznoje

Važno je znati da se, uz odgovarajuću pomoć, psihološke i emocionalne krize mogu prevazići. Uz pozitivnu praksu i obrazovanje o mentalnom zdravlju od malih nogu, neke se mogu i preduprediti.

Ključ efikasnog očuvanja i unapređenja mentalnog zdravlja pre svega leži u edukaciji, navodi se u inicijativi, uz podršku Fondacije Ane i Vlade Divac, Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Istaknuti vizuelni umetnik Slavimir Stojanović Futro je volonterski kreirao vizuelni identitet inicijative, jedan broj je u ovom tekstu.

Pogledajte i druge tekstove, putopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -