Maturanti plesali kadril, njih 880, kao i njihovi vršnjaci iz drugih srpskih i evropskih gradova, danas tačno u podne, na užičkom Trgu partizna. Manifestaciju je pratio veliki broj Užičana.

U tradicionalnom maturantskom plesu, njih oko 880, učenika užičke Gimnazije, Medicinske, Tehničke, Ekonomske, Tehničke škole „Radoje Ljubičić“, Umetničke i Muzičke škole plesali su Štrausov kadril, a zatim zaigrali užičko kolo.

Maturante je pozdravio Dragoljub Stojadinović, zamenik užičke gradonačelnice, koji je maturantima poručio da su oni „najvrednije što Užice ima. Vi ste nosioci budućnosti našeg grada i budite uvek svesni uloge i zadataka koji su pred vama“, rekao je Stojadinović i dodao:

„Verujte u svoje snove i ne odustajte bez obzira na izazove. Mnogi od vas će nastaviti školovanje na fakultetima izvan grada, ali mi verujemo da ćete se vratiti i novostečena znanja koristiti u svrhu daljeg razvoja našeg Užica.

U međuvremenu mi ćemo učiniti sve da stvorimo uslove da se u gradu u kome ste rođeni i odrasli, lično i profesionalno ostvarite. U ime grada Užica i u svoje lično ime čestitam vam završetak srednjoškolskog obrazovanja i želim mnogo uspeha u daljem školovanju i radu”, poručio je Stojadinović maturantima.

Učesnici maturantskog plesa (Foto: UM)

Maturantski ples na Trgu partizana pratio je kao i proteklih godina veliki broj roditelja i nastavnika.

Inače, manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival“ ili Maturantski ples u Srbiji je počela 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo, zaslugom bratskog grada Maribora.

Posle Kraljeva 2006. godine priključio se i Niš, od 2007. god. i mnogi drugi gradovi: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Bajina Bašta itd.

Grad Užice učestvuje u programu od 2007. godine.

Na Trgu se zaigralo i kolo (Foto: UžiceMedia)

Pored teksta – Maturanti plesali kadril – pogledajte i druge iz oblasti društvaputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -