Nekretnine – Cene na tržištu rastu iz dana u dan, ali ne zna se tačno koliko će još ova situacija da traje i u kom momentu će cene početi da padaju. Zato je upravo sad pravi momenat da prodate vašu nekretninu.

Međutim, postavlja se pitanje: “Kako odrediti cenu stana?” Potrebno je da cena bude realna – u skladu sa njenom tržišnom vrednosti, a to ćete postići upravo sagledavanjem stanja na tržištu, kao i svih faktora koji utiču na formiranje cene.


Ukoliko se pitate koji su to faktori koji utiču na cenu nekretnina, koji od njih su najvažniji i kako na osnovu njih odrediti prodajnu cenu, nastavite sa čitanjem ovog teksta.

Nekretnine – ne ustručavajte se da potražite pomoć

Tržiste nekretnina je nepoznanica mnogim ljudima, te nakon što odluče da prodaju nekretninu, prvi problem na koji naiđu je određivanje prodajne cene. Glavni problemi koji mogu nastati iz neadekvatno određene cene su da prodavac na oglas stavi previše visoku cenu i propusti potencijalne kupce ili previše nisku cenu i prodajom propusti dobit.


Zato ukoliko niste sigurni koji je maksimalni iznos po kojem možete prodati vaš stan, jednostavno – potražite pomoć. To može biti agent za nekretnine koji vrši provenu vrednosti nekretnine, dok je danas veoma zastupljena i procena vrednosti nepokretnosti online.


Kvadratura i lokacija – faktori koji najviše utiču na formiranje cene


Kao što se može pretpostaviti na formiranje cene nekretnine najviše utiču lokacija i površina stana ili kuće. Da krenemo od početka.
Na našim prostorima lokacija u potpunosti suprotno utiče na vrednost nekretnine u odnosu na zapadne zemlje. Dok na zapadu nekretnine dobijaju na vrednosti što su dalje od centra grada, u Srbiji su najskuplje nekretnine u samom centru grada. Međutim, da li je i dalje baš tako?

Poslednjih godina došlo je do malih, ali značajnih promena. Izgradnjom novih luksuznih zgrada, poslovnih centara, modernih naselja, centar više nije najpopularnije mesto za život. Iako su cene u centru i dalje visoke, njima mogu da pariraju cene nekretnina koje se nalaze na popularnim lokacijama u gradu.


Kada je u pitanju kvadratura stana, da li ste znali da su zapravo manji stanovi skuplji od velikih? Da, dobro ste čuli. Stanovi manje kvadrature imaju veću cenu po kvadratnom metru, između ostalog zbog velike potražnje za ovim tipom stanova. U formiranje cene ulaze samo korisna područja – podrumi i tavani nisu uračunati.

Beograd, kako do idealne lokacije za stanovanje (Foto: Igor Kovačević)


Na cenu utiče i sama struktura stana i raspoređenost prostorija – ona zavisi od toga da li je u pitanju garsonjera, dvosoban ili trosoban stan. Takođe, postoji razlika između prodaje poslovnog i životnog prostora.

Kvalitet gradnje nekretnine – novogradnja ili starogradnja?

Zatim, cena zavisi i od toga da li je u pitanju stan u novogradnji ili starogradnji. Sasvim logično, stan u novogradnji je skuplji od onog u starogradnji, međutim i od ovog pravila postoje izuzeci. Da li cena novogradnje i starogradnje može biti jednaka? Odgovor je može! Ali, i samo ali ako je zgrada starogradnje u odličnim uslovima, na poznatoj je lokaciji, a stanovi imaju adekvatan raspored prostorija. A zašto je to tako?

Svaka osoba ima različite prioritete, ali i ogračenja. Pojedinim ljudima je prioritet da prođu što povoljnije, a kupovinom stana u starogradnji koji je u izuzetnom stanju, novi vlasnici neće morati da izdvajaju vreme i novac za renoviranje.


Takođe, u sređen stan je moguće useliti se u kratkom vremenskom periodu, što pojedinim ljudima takođe predstavlja jednu od važnih stavki prilikom odabira stana.

Druge pogodnosti koje utiču na cenu

Na formiranje cena utiču i ostali faktori kao što su:

● Da li je stan u poslenjih nekoliko godina renoviran?
● Da li stan ima terasu?
● Koje su karakteristike zgrade i kakav je položaj stana u zgradi?
● Kakva je okolina zgrade i da li postoji dvorište?

Ukoliko ste u poslednjih nekoliko godina zamenili podove, prozore, renovirali kuhinju i kupatilo ili neku drugu prostoriju u stanu, imamo lepe vesti za vas! Ovakvi potezi direktno utiče na povećanje vrednosti stana.


Kada su u pitanju karakteristike zgrade mislimo na – lift, fasadu, prilaz zgradi, parking mesto. Sve ovo su karakteristike koje ljudi traže, pa ukoliko ih zgrada u kojoj se nalazi vaš stan nema, cena će mu biti znatno manja.


Zatim, gleda se i položaj stana u samoj zgradi – na kom je spratu, ka kojoj strani sveta je stan okrenut, kakav je pogled sa terase, a kakav sa prozora. Zbog određenih rizika koje sa sobom nose stanovi u suterenu i prizemlju vrede manje nego svi ostali stanovi u zgradi, dok su oni na prva četiri sprata najtraženiji.

Gde kupiti stan, stara ili nova gradnja? (Foto: Arhiva UžiceMedia)


Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da smo vam njime pomogli u određivanja cene vaše nekretnine, ako biste prodali stan po najpovoljnijoj ceni.

- Advertisement -