„Koristimo ovu priliku da pohvalimo rad Višeg suda u Novom Sadu i istaknemo stav o važnosti presude kojom je Dejan Dabović osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva bivše devojke Dušanke Jocović u 2019. godini.

Presuda je otklonila bojazan Autonomnog ženskog centra da će se nakon izmena Krivičnog zakonika i uvođenja kazne doživotnog zatvora umesto ranije kazne koja je bila predviđena za ovo delo od 30 do 40 godina zatvora, sudije u Srbiji u slučajevima ubistava žena pre opredeljivati na kaznu zatvora do 20 godina, a ne na kaznu doživotnog zatvora.

Smatramo da je na ovaj način dat značajan doprinos tome da državni organi u Republici Srbiji postupaju sa dužnom pažnjom i u skladu sa najvišim međunarodnim standardima u oblasti sprečavanja i suzbijanja nasilja prema ženama iz Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Konvencija nalaže državama da preduzimaju sve neophodne mere kako bi obezbedile da krivična dela budu kažnjiva sankcijama koje su delotvorne, srazmerne i koje odvraćaju od vršenja krivičnih dela.

Ovo je naročito važno imajući u vidu da u slučajevima ubistava žena (femicida) žrtva ne može posthumno biti svedok zločina koji joj se desio, te su državni organi ti koji treba da obezbede pravičan postupak, poštovanje i ostvarivanje prava oštećenih, kaznu srazmernu učinjenom zločinu. Ovakva presuda značajna je i stoga što se čak i u sudskim postupcima u kojima su žrtve prisutne u sudnici i imaju mogućnost da svedoče i štite svoja prava, njima često ne veruje ili se odgovornost za nasilje relativizira i prebacuje na njih, što za posledicu često ima blage i minimalne kazne, te otvara prostor za rast i ponavljanje nasilja, uključujući one sa letalnim ishodima.

S tim u vezi, još jednom pozdravljamo ovakvu presudu i nadamo se da će Viši sud u Novom Sadu, kao i drugi sudovi u Srbiji nastaviti i održati ovu praksu za najteža dela“, – navedeno je u saopštenju za javnost Autonomnog ženskog centra.

Hroniku KOVID -19 u Užicu i ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, možete pogledati u tekstu UžiceMedia.

A aktuelne podatke za Srbiju možete videti na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

- Advertisement -