Vladimir Tanasijević i Aleksandar Zvrkić pre 17 godina počeli su da organizuju seminare o srpskoj nematerijalnoj kulturi u mnogim evropskim zemljama koji traju po mesec dana.

Polaznici seminara su iz Nemačke, Francuske, Japana, Belgije, Engleske, Španije, Izraela, Švajcarske i iz mnogih drugih zemalja koji  imaju uvid u srpsku kulturu kroz posete Srbiji koje obično traju po desetak dana.

Vladimir Tanasijević

Jedna gupa polaznika seminara nedavno je posetila Sirogojno.

Uvek se trudimo da pokažemo Srbiju od severa do juga, menjali smo lokacije, ali najčešće dolazimo u Sirogojno u Muzej na otvorenom „Staro selo“  jer je ovde najautentičniji ambijent. Muzej ima svoju tradiciju, okuplja ljude iz sela koji proizvode hranu, ručne proizvode. Naši polaznici u kontaktu i interakciji sa običnim narodom spoznaju Srbiju kakva ona zaista jeste i kakva bi, po mom mišljenju trebalo i da bude, – kaže Tanasijević i ističe:

Fokus naših seminara je na srpskoj igri, tradicionalnim melodijama, pesmi, ali polaznici  uče malo i jezik, kao i kuvanje po tradicionalnim receptima sa područja koja posete u Srbiji. Demonstriramo i pokazujemo im pesme i igre i na najlepši način se trudimo da ih zainteresujemo da posete našu Srbiju, da vide taj narod bez šminke i da bez medija sami donesu svoj sud o njemu, – kaže Tanasijević i najavljuje:

Najpre idemo u Hamburg, zatim sledi Minhen, a posle toga seminar organizujemo u Parizu. Na primer, svaki mart u godini rezervisan je za seminar u Hajdelbergu. Domaćini su nam divni ljudi, gospođa i gospodin Cimerman, profesor u penziji sa Hajdelberškog univerziteta koji  u Srbiju dolaze četrnaestu godinu.

Od San Franciska do Tokija, okupljeni u Sirogojnu uče srpske pesme i igre (Foto: UM)

Polaznici seminara imaju od 25-26 do 77 godina. Na rastanku, kako kažu organizatori, često bude i suza i uvek se rado vraćaju u Srbiju.

U okviru serijala ČUVARI TRADICIJE na „Užicemedia“ možete pročitati i sledeće tekstove: „Žene su isplele ime Sirogojna u svetu“, zatim, „Stari zanati u Sirogojnu, čuvari identiteta“,, kao i „Maramice vezene devojačkim srcem…“ i „Pola veka darivanja liciderskih srca…“

- Advertisement -