Maturantski ples  je predviđen za sutra, petak, 20 maja, na Trgu partizana u 12:00 časova. Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa, a biće to i prilika za obaranje Ginisovog rekorda u simultanom plesu sa najvećim brojem plesača u svetu.

Za organizaciju Maturantskog plesa i nabavku neophodnih rekvizita (majica, kišobrana i pištaljki) iz budžeta grada Užica izdvojeno je 670 hiljada dinara.

Užice pleše od 2007. godine

Užice je u ovom programu još od 2007. godine, a posle dve godine pauze zbog pandemije koronavirusa, maturanti će zajedno sa vršnjacima iz čitave Evrope plesati u petak, 20. maja.

Ovogodišnjim programom je predviđeno da defile maturanata krene od kružnog toka kod Narodnog muzeja u 11.15 časova i da ples na Trgu partizana počne tačno u podne.

Maturantski ples i ove godine je predviđeno da svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Štrausa (Slepi Miš), a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme. Na osnovu toga, zajedno se obara Ginisov rekord u simultanom plesu sa najvećim brojem plesača u svetu.

Maturantski ples u Srbiji je počeo da se održava 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora. Posle Kraljeva 2006. godine priključio se i Niš, od 2007. i mnogi drugi gradovi, među kojima je i Užice. Od tada se pleše i u: Jagodini, Zrenjaninu, Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i mnogim drugim srpskim gradovima.

Ples i užičko kolo

Zbog pandemije koronavirusa jedno vreme nije bilo maturantskih plesova, a mi se podsećamo kako je to izgledalo 2019. godine na užičkom gradskom trgu, kada su po 10. put užički maturanti plesali kao i njihovi vršnjaci u Srbiji i Evropi. Preko 800 učenika iz sedam užičkih srednjih škola, generacije maturanata rođenih 2000. godine, plesalo je tačno u podne uz Štrausov kadril. A onda su po tradiciji zaigrali užičko kolo.

Trg partizana, maturanstski ples (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom maja možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom maja možete pogledati OVDE.

- Advertisement -