Spomenici iz NOB, u kakvom su stanju danas, da li nebriga i prepuštanje da zub vremena „odradi“ svoje i u ovom delu dominiraju, nastojimo da odgovorimo kroz ovaj serijal.

Svesni smo da evropski narodi čuvaju svoja obeležja bez obzira iz koga su perioda, ulažu u njihovo obnavljanje, koriste ih maksimalno u turističke svrhe, ali mi to nažalost ne činimo, ili ne člinimo dovoljno. Svesni smo i da nema dovoljno novca, a nadležni rade koliko im to uslovi dozvoljavaju, ali nije dovoljno.

Spomen bista uklonjena sa Trga u dvoriše Narodnog muzeja (Foto: Arhiva UžiceMedia)

Svojevremeno su desničarske političke grupacije besprizorno uništavale simbole antifašuističke borbe, pod izgovorom da su to spomenici komunističkim zločinima. Jedan broj spomenika “prekrio” je nemar, zaborav i korov, a nisu postojale jasno definisane službe za zaštitu ove spomeničke baštine, a jedan broj spomen bista partizanskim borcima, pokraden je i prodat kao staro gvožđe, pisali smo.


U minuloj deceniji, mora se priznati da je dosta urađeno, kada su spomenici iz NOB u pitanju, veliki broj poslova je u toku, pa se može slobodno reći da je spomeniko nasleđe u užičkom kraju u mnogo boljem stanju nego što je to bilo ranije, u vreme kada su mnogi spomenici premeštani, rušeni…

Spomenici iz NOB:Rekonstrukcija na Memorijalnom kompleksu Kadinjača


Uz podršku države ranije su sanirana oštećenja na Spomen – obležju Kadinjača, a radovim asu bili obuhvaćeni Aleja Radničkog bataljona, Amfiteatar Užičke republike i Plato slobode na kome je spomenička kompozicija. Kompleks je izgrađen 1979. godine, po idejama vajara Miodraga Živkovića i inženjera arhitekture Aleksandra Đokića iz Beograda.

Nadležni kažu da pomoć stiže iz resornih ministarstava, pre svega iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a tu je i Grad Užice koji takođe izdvaja sredstva za ovu namenu.

Sanacija terase na Kompeleksu Kadinjača (Foto: Narodni muzej Užice)


Narodni muzej Užice je tokom 2022. godine započeo i radove na adaptaciji i rekonstrukciji prostora suvenirnice na Memorijalnom kompleksu Kadinjača, koje finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.


Narodni muzej Užice započeo je radove na projektu Sanacije i adaptacije muzejskog depoa i pomoćnog prostora u suterenu objekta 2, koji finansiraju Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Užice, zabeleženo je na sajtu Narodnog muzeja.


Radi se o višefaznom projektu koji podrazumeva rešavanje dugogodišnjeg problema u vezi sa pronalaženjem adekvatnog prostora i trajnog rešenja za smeštaj, zaštitu i čuvanje vredne muzejske građe i kolekcije koja broji nekoliko desetina hiljada inventarnih jedinica arheološke, etnografske, istorijske, zbirke istorije umetnosti, savremene istorije i arhivske građe.


Izvođenjem građevinskih radova, pre svega demontaže, hidroizolacije, zidarskih, molerskih, radova na zameni stolarije i elektro instalacija, izvršiće se sanacija prostora usled štete nastale prodiranjem atmosferske i kapilarne vode. Neophodnost realizacije ovog projekta ogleda se i u profesionalnoj zaštiti i očuvanju deponovanih muzealija i vrednog kulturnog nasleđa.

Ostali radovi na rekonstrukciji

Pored radova na Kadinjači sanirana su oštećenja na spomen- pločama na Partizanskom groblju na Dovarju, za šta je novac obezbedila lokalna samouprava, a ranije i na spomeniku partizanskim komandantima Dušanu Jerkoviću i Vukoli Dabiću. Rekonstruisana je bista Nadi Matić, Radoju Mariću i druge. Treba rekonstruistati i druge biste, pre svega Cveti Dabić, koja je prilično zapuštena.

Spomen bista Cveti Dabić (Foto: Arhiva UžiceMedia)


Za rezultate u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke dodeljena je Vukova nagrada Slavici Stefanović, aktuelnoj direktorki Narodnog muzeja Užice.


Moramo čuvati i imati tačnu evidenciju antifašističkih spomenika, moramo više da radimo na tome da se obeležja uvrste u zaštićenu svetsku baštinu, jer tako to rade narodi u Evropi, a mi se moramo na njih ugledati i čuvati svoje nasleđe.


“Projekat „SPOMENICI UŽIČKOG KRAJA – Da li odolevaju vremenu?“se realizuje u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja u 2022. godini. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Užica već isključivo autora.“

- Advertisement -