Kreativnost budućih učitelja i vaspitača čini preko 70 radova nastalih u protekle tri godine. S obzirom da je korona ostavila trag i na tok studiranja i obrazovanje mladih na izložbi posebne celine čine maske.

– Ako se zapitamo kakav treba da bude učitelj ili vaspitač na prvo mesto stavljamo ljubav prema deci, razumevanje, toleranciju, nesebičnost i humanost. I sama reč prosveta asocira na prosvetiteljstvo i brigu o mladim ljudima koje treba vaspitavati, obrazovati i uvažavati njihovu individualnost, motivisati ih i pokretati ih na učenje i stvaralaštvo, a sve kroz igru, – rekla je doc. dr Kristinka Selaković, profesor Pedagoškog fakulteta.

Jedna od važnih karakteristika jeste da učitelj i vaspitač budu kreativni, a umetnost je oblast u kojoj mladi mogu da pokažu svoje kreativne potencijale.

Maske sa izložbe u Užicu (Foto: Užicemedia)

Kreativnost budućih učitelja i vaspitača

Budući učitelji i vaspitači na časovima likovne kulture studirajući na Pedagoškom fakultetu u Užicu imaju priliku da otkriju svoje potencijali kroz konkretan rad i stvaralaštvo. Na tim časovima podstaknuti su da likovno misle i razvijaju osnovne estetske kriterijume, znanja i veštine.

Svojim radovima kojima su se predstavili i to slikama, crtežima, taktilnim knjigama i maskama studenti su pokazali da mogu spremno da uđu u razred među decu i pokrenu ih na stvaralaštvo, dodala je Selaković.

Radeći naizgled jednostavne zadatke i vežbe, a kroz igru postepeno shvataju da je umetnost ozbiljno promišljanje i znanje i da postoji bezbroj mogućnosti. Svaki izloženi rad je poseban i pre svega, različit što je i svojstveno umetničkim izazovima.

Na otvaranju izložbe studenti su istakli da su uživali stvarajući radove iako su neki od radova nastali na daljinu, što ih u ovom vremenu epidemije bio jedan od načina rada.

Ova izložba može se sagledati kao dečja igra samih studenata. U stvari kroz stvaranje likovnih radova „preslišavaju“ se igre iz detinjstva.

Učenici na izložbi (Foto: UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom marta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A najvažnije servisne informacije tokom marta u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -