Nacionalni park, svaki se odlikuje lepom i zdravom prirodom, na turističkoj mapi bivše Jugoslavije ima ih preko dvadeset, mi smo izdvojili osam najlepših. Ukoliko još niste sigurni gde da se uputite na letovanje ili izlet ove godine, pročitajte koji su to nacionalni parkovi na Balkanu koje morate posetiti.

U rubrici „Na zahtev čitalaca“ pogledajte i ostale tekstove UžiceMedia.

#1 Nacionalni park Skadarsko jezero – Crna Gora

Na jugoistoku Crne Gore, na granici sa Albanijom nalazi se jedan od pet crnogorskih nacionalnih parkova – Skadarsko jezero. Nacionalni park “uživa status” najposećenijeg u zemlji, i to zbog nestvarno lepe okoline jezera i tople čiste vode.

Crno jezeto (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Mnogi turisti dolaze upravo zbog kupanja i odmora na plažama (najpoznatija je plaža u Murićima). Sjajno je mesto za kajaking, ali i za fotografe i ljubitelje ptica – jer je Skadarsko jezero prirodno stanište za više od 260 pričjih vrsta.

Bilo da tražite opuštajući ili aktivan odmor ili volite da istražujete lokalnu istoriju i kulturu, u ovom nacionalnom parku ćete pronaći sve što želite. Pored raskošne flore i faune, Skadarsko jezero ima poseban “dekor” – u pitanju su brojne srednjovekovne tvrđave, manastiri i arheološki lokaliteti, kao i jedna legenda. Naime, pripoveda se i veruje u narodu da je jezero nastalo od vilinih suza.

Ako planirate da letos putujete na more u Crnu Goru, onda neizostavno morate posetiti i Skadarsko jezero. Posebno je blizu za sve koji letuju u Ulcinju i na Adi Bojani – stiže se za manje od sat vremena vožnje.

#2 Nacionalni park Tara – Srbija

Planina Tara se često opisuje kao pitoma planina i zelena oaza Srbije i Balkana. Nalazi se u zapadnoj Srbiji, nedaleko od planine Zlatibor i granice sa Bosnom i Hercegovinom. Nacionalni park se prostire na preko 220 kvadratnih kilometara i predstavlja savršen spoj šumskih predela, prelepih vidikovaca, među kojima je Banjska stena i bistrih planinskih reka i potoka.

Vidikovac Banjska stena na Tari (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Većinu posetilaca i planinara zapravo privlači čaroban kanjon reke Drine i jezero Perućac. Brza i pomalo divlja Drina je idealna za rafting. Kao jedan od najdubljih u Evropi, kanjon Drine važi za glavnu turističku atrakciju u ovom delu Balkana.

Pored jezera Perućac, u Nacionalnom parku Tara nalazi se i Zaovinsko jezero koje svojom lepotom zaista podseća na prizore sa razglednica. Za sve koje naročito interesuje flora i fauna korisna je informacija da je Tara prirodno stanište za preko 1.000 vrsta biljaka, među kojima je i čuvena Pančićeva omorika. Ovde živi više od 130 vrsta ptica, razni sisari i mnoge endemske i ugrožene vrste kao što je mrki medved, na primer.

#3 Nacionalni park Kopaonik – Srbija

Na listi najlepših nacionalnih parkova na Balkanu posebno mesto ima Kopaonik. Ovo mondensko planinsko odmaralište i najveći ski centar u Srbiji, privlači turiste iz celog regiona i leti i zimi. Prema mišljenju mnogih, Sunčana planina je idealna destinacija za zimovanje, ali zahvaljujućim brojnim zabavnim i sportskim sadržajima sjajno je mesto za aktivan odmor tokom cele godine.

U rano proleće Tara zna biti „ljubičanstvena“ (Foto: N.Tošić UžiceMedai)

Nacionalni park Kopaonik obuhvata površinu od skoro 12.000 hektara i dom je za razne životinjske i biljne vrste. U nepreglednom zelenilu lepotom i značajem izdvaja se 11 rezervata prirode, kao i 26 prirodnih spomenika. Najpoznatiji je svakako Pančićev vrh (2017m), najviši vrh planine s kog se pruža fantastičan pogled. 

#4 Nacionalni park Una – Bosna i Hercegovina

Najmlađi nacionalni park u Bosni i Hercegovini je Una, osnovan 2008. godine. Obuhvata gornji deo toka divlje reke Une, a njegova posebna vrednost nalazi se u autentičnoj lepoti vodopada i slapova. Najviši i najlepši vodopadi su Ripački slap, Martin Brod i Štrbački buk.

Priobalje reke Une karakteriše bujna vegetacija, predeo je poznat po bogatoj fauni i flori, ali i po arheološkim lokalitetima. Najznačajnije nalazište je grad Ostrovica iz srednjeg veka sa čijih se zidina pruža prelep pogled na dolinu reke.

#5 Nacionalni park Triglav – Slovenija

Triglav je jedini nacionalni park u Sloveniji, a dobio je naziv po najvišem planinskom vrhu Julijskih Alpa na teritoriji ove bivše jugoslovenske republike (Triglav, 2.684 m). Naročito je atraktivan kao zimska destinacija, zbog vrhunski uređenog skijališta. Međutim, turisti koji se bave alpinizmom i planinarenjem dolaze tokom cele godine.

Kućica na Drini (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

U okviru nacionalnog parka Triglav nalazi se prelepo Bohinjsko jezero sa impozantnim vodopadom visine 60 metara na reci Savici, koja se u jezero uliva. Obavezno posetite i klisuru Vingtar, koja je dugačka 1.600 m i duboka i do 250m. Ceo kanjon ima uređene staze za obilazak i predstavlja jedan od upečatljivih lepota Slovenije.

#6 Nacionalni park Fruška gora – Srbija

Jedina planina u Vojvodini, srpska Sveta gora i oaza svežeg vazduha – Fruška gora je najstariji nacionalni park u Srbiji. Kao omiljeno izletište Vojvođana, privlači veliki broj posetilaca tokom cele godine. Mnogi dolaze zbog predivnih pešačkih staza kroz šume bukve i graba, ali i zbog vrednih spomenika od istorijskog značaja. Naime, u nacionalnom parku nalazi se 17 manastira, koji datiraju još iz 15. i 16. veka.

Fruška gora je prirodno stanište za preko 200 vrsta ptica, oko 20 vrsta gmizavaca i 60 vrsta sisara, među kojima su 38 zaštićenih endemskih vrsta. Ovde se takođe nalaze i brojni vinogradi i vinarije, pa mnogi turisti sladokusci biraju “vinski put” i obilazak seoskih domaćinstava, gde mogu da uživaju u vinu i raznim sremskim specijalitetima.

#7 Nacionalni park Durmitor – Crna Gora

Na severozapadu Crne Gore nalazi se najveći nacionalni park ove balkanske zemlje – Durmitor, naročito zanimljiv zbog upečatljivih ledničkih jezera. Naime, na 1.500m nadmorske visine postoji čak 18 jezera, tzv. gorske oči. Iz planinske visoravni na kojoj jezera leže uzdižu se krečnjački vrhovi, među kojima je najviši Bobotov kuk (2.523mnv). S druge strane planinu seku ambisi mnogobrojnih kanjona, te tako ceo predeo deluje impresivno – kao pravo čudo prirode.

Pogled sa Savinog kuka, jednog od vrhova Durmitora (Foto: N. Tošić UžiceMedia)

Iako je zbog skijališta Žabljak naročito posećen u zimskom periodu, nacionalni park ima veliki broj posetilaca i tokom toplijih meseci.  Zapravo, planina Durmitor je nazaobilazna stanica mnogih turista koji žele da planinare, oprobaju se u raftingu ili nekom drugom ekstremnom sportu.

#8 Nacionalni park Plitvička jezera (Hrvatska)

Na kraju, predstavljamo Plitvička jezera, nacionalni park koji se ubraja u najlepše parkove prirode ne samo u Hrvatskoj i Balkanu, već i u Evropi. Kristalno čista jezera boje smaragda i vodopadi nesvakidašnje lepote nalaze se pod UNESCO zaštitom.

Često se kaže da se ovaj auteničan park ne može opisati rečima ni fotografijama, no da se mora doživeti uživo. Pored vode, deo blaga čini biljni i životinjski svet, među kojima su i retke vrste – vidra, vuk, mrki medved i ris.

U Plitivičkim jezerima nije dozvoljeno kupanje, niti kampovanje, ali svakako je i šetnja parkom iskustvo koje vredi doživeti.

Sve koji žele da se bolje upoznaju sa prirodnim lepotama Balkana, pored navedenih čekaju i nacionalni parkovi Sutjeska i Kozara (BIH), Brioni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica, Risnjak i Severni Velebit  (Hrvatska), Biogradska Gora, Lovćen, Prokletije (Crna Gora), Pelister, Mavrov i Galičica (Makedonija).

U našoj Srbiji, uz Kopaonik, Taru i Frušku goru svakako ne treba propustiti Đerdap, kao ni Staru planinu, koja je u 2022. godini proglašena za nacionalni park sa najvišim stepenom zaštite.

Autorka teksta: Srbijanka Stanković

Pogledajte i druge putopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

Durmitor, Crna Gora (Foto: N. Tošić)

Hroniku kovid – 19 tokom marta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A najvažnije servisne informacije tokom marta u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -