Interakcija 2023. – predstavljeni programi na konferenciji u Čačku, ima šest programa sa preko 80 učesnika, iz Austrije, Slovenije, Holandije, Finske, Rusije i Srbije, a održaće se od 6. do 23. avgusta u Čačku, Užicu, Požegi i Beogradu. Selektor Festivala Interakcija, Dejan Petrović, je istakao da „publiku u Čačku, ali i Užicu i Požegi, očekuje izuzetan program kratkih dokumentarnih filmova„.

Ovogodišnja „Interakcija“ obuhvata šest različitih programa: 18. Međunarodni studentski filmski kamp i 11. Radionicu dokumentarnog filma, zatim Festival kratkog dokumentarnog filma, pokrenut 2022. godine, kao i sedmo izdanje IVA.lab programa i novoporeknutu regionalnu Teen Doc radionicu i preteći program Meet2Talk, najavljeno je na konferenciji za novinare u Čačku, u kojem će veliki deo programa „Interakcije“ i biti realizovan, u sklopu projekta „Nacionalna prestonica kulture Srbije 2023″.

Na konferenciji za novinare su se obratili: Dejan Petrović, umetnički direktor Interakcije i selektor Interakcija Festivala, Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika Čačka za oblast društvenih delatnosti, Predrag Živković, izvršni producent Kampa Interakcija i Slađana Petrović Varagić, izvršna direktorka Interakcije.

Predrag Živković je istakao da Kamp Interakcija počinje 6. avgusta, ali pored toga što će ove godine biti snimljeno tri filma u Čačku, Požegi, Užicu, takođe čačanska prublika će imati prilku da uživa u sedmodnevnom programu Interakcija Festivala od 16. do 23. avgusta, kao i mladi iz Čačka i okloline da budu učesnici Teen Doc programa.

Interakcija 2023.

Publiku u Čačku, ali i Užicu i Požegi, očekuje izuzetan program kratkih dokumentarnih filmova

Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika Čačka izrazio veliku zahvalnost Filmartu, koji je omogućio da domaćin ovodogišnje Interakcije bude Čačak i da se realizuje u okviru programa Prestonice kulture Srbije. Takođe je naveo da Čačak kroz program Prestonice kulture Srbije podstiče lokalno stvaralaštvo, razmenu kulturnih programa iz drugih sredina, ali i prezentaciju kulturne produkcije Čačka u drugim centrima, pa je tako najavio da će i beogradska publika imati priliku da vidi rezultate ovogodišnje Interakcije, 23. avgusta u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Naglasio je da su kroz realizaciju projekta Čačanska rodna u brojnim kontaktima sa Ministarstvom kulture RS, upravo Interakcija, Festival Karusel i DUK – Dani urbane kulture tj. Uzlet festival, prepoznati kao nešto što je specifično i da će Grad Čačak nastaviti da neguje potencijale ovih manifestacija i da ih podržava ubuduće.

Selektor Festivala Interakcija, Dejan Petrović, je istakao da publiku u Čačku, ali i Užicu i Požegi, očekuje izuzetan program kratkih dokumentarnih filmova, najpre od programa U fokusu koji je posvećen Čačaninu i velikom reditelju Puriši Đorđeviću kojim će biti otvoren festival, preko vantakmičarskog programa Interscreen, do izvanrednih 15 filmova u takmičarskom programu koji pomeraju granice dokumentaristike, a koji su nagrađivani na velikim i važnim svetskim festivalima.

Interakcija 2023.

Veliki broj panela, razgovora, projekcija

Slađana Petrović Varagić je dajući osvrt na ostale programe kao što su IVA.lab, Teen.Doc, posebno naglasila značaj programa Meet2Talk koji je otvoren za javnost, a koji će od 18. do 22. avgusta uključiti veliki broj panela, razgovora, projekcija u kojima učestvuju umetnici, reditelji i filmski radnici iz Austrije, Slovenije, Holandije, Finske, Rusije i Srbije i to prilikom se zahvalila Gradu Čačku, ali Ambasadama Slovenije, Finske i Austrijskom kulturnom forumu.

Umetnički direktor Interakcije, Dejan Petrović, je istakao značaj kontinuirane podrške Grada Čačka njihovom projektu, naglasivši da je od 2006. godine Čačak bio domaćin svake godine učesnicima Kampa, i u znak duge saradnje predao je Gradu Čačku hard disk sa 16 filmova snimljenih na teritoriji Čačka od 2006. do 2022. godine.

Među filmovima snimljenim u Čačku su brojni nagrađivani filmovi na festivalima širom sveta, pa i „Ukras sveta“ Stefana Krasića koji je nagrađen na 63. Martovskom festivalu Zlatnom, plaketom Beograda za najbolji kratki dokumentarni film festivala (2016). Petrović je istakao da se nada da su „ove pokretne slike već sada postale kulturno nasleđe Čačka i Čačana, kao i svedoci vremena jednog grada iz ugla inostranih filmskih studenata“, navedeno je u informaciji „Filmarta“ o Interakciji 2023.

Za još informacija i korisnih tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -