Kolonija Zlakusa – Sve ide po planu, u okviru projekta „Prestonica kulture“, Međunarodna kolonija umetničke keramike dobija dugoočekivanu Galeriju u prostoru Gradskog kulturnog centra, na mestu stare streljane, – kaže Sofija Bunardžić, akademska slikarka – keramičarka.

Publiku očekuju radovi koje je 13 umetnika, akademskih slikara – keramičara iz Srbije, Bugarske i Kanade stvaralo početkom avgusta u galeriji „Reflektor“ u Krčagovu na drvenom ručnom točku koristeći mešavinu gline i minerala kalcita sačinjenu u preciznoj srazmeri, kojom majstori grnčari u užičkom selu Zlakusa vekovima prave posuđe.

Materijal za rad obezbedio je Milić Nikitović, grnčar iz Zlakuse kod koga je organizovano i pečenje radova na otvorenoj vatri.

Sofija Bunardžić, akademska slikarka – keramičarka, koja je autorka projekta „Keramika Zlakusa“ čiji je sastavni deo i Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa“, kaže da su na ovogodišnjoj koloniji stvarali umetnici srednje i mlađe genracije koji su više koristili engobu kao eksperiment i bojili radove.

Sofija dodaje da joj je pokretanjem ovog projekta namera bila da umetnicima omogući da eksperimetišu u novoj tehnici nazvanoj “Zlakusa” ali i da umetnike uključi u process obnavljanja i daljeg oživljavanja sačuvane tradicije ovog kraja, da se ne bi ugasila sa generacijom starih majstora lončara.

– Ideja je da se ovom kolonijom napravi povratna sprega u smislu podsticanja madih žitelja sela, da umeće i iskustvo svojih predaka održe i predaju u nasledstvo budućim genracijama, – ističe Sofija.

Kada su radovi bili prirodno prosušeni, pečeni su na otvorenoj vatri na oko 700 stepeni Celzijusa. Na ovaj način umetnici su kao i tokom svih do sada održanih kolonija gradili fine spone savremenih tendencija u umetničkoj keramici sa tradicionalnim grnčarstvom jedinstvenim po materijalu i metodu rada u ovom delu Evrope.

Sofija Bunardžić je na otvaranju izložbe rekla da sve ide po planu da u 2024. godini, u okviru projekta „Prestonica kulture“, Međunarodna kolonija umetničke keramike dobija dugoočekivanu Galeriju u prostoru Gradskog kulturnog centra, na mestu stare streljane.

Od 1996, kada je održana prva kolonija pa do sada, u njoj je stvaralo više od 400 umetnika iz 38 zemalja. Mnogi radovi koji su nastali na koloniji izlagani su na brojnim međunarodnim i najznačajnijim srpskim žiriranim izložbama, dok je Sofija Bunardžić dobitnica više nagrada i priznanja.

Kolonija “Zlakusa” – brend Užica

Prema rečima Zorana Cvetića, direktora Gradske galerije, ova kolonija postala je brend Užica poput Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“ i Internacionalnog grafičkog bijenala „Suva igla“ po kojima se Užice prepoznaje na kulturnoj mapi Srbije, regiona i šire.

Učesnici 27. Međunarodne kolonije umetničke keramike „Zlakusa“ su: Stefan Todorović, Ljubovija, Tijana Jokić, Beograd, Jovana Janković, Beograd, Milica Savović, Beograd, Sofija Stojković, Užice, Ana Lazić, Užice, Anife Mustafa, Bugarska, Georgi Milenov, Bugarska, Desa Ćazić Kalem, Kanada (gost), Janko Kalem, Kanada (gost), Bojana Kostadinović, Užice (gost), Marija Žunić, Užice (gost) i Sofija Bunardžić, Užice.

Učesnici kolonije sa slikarkom Sofijom Bunardžić

Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa“ od početka je imala podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Republičkog zavoda za međunarodnu naučnu, prosvetnu, kulturnu i tehničku saradnju Srbije, Ministarstva za nauku i tehnologiju Republike Srbije i Grada Užica, kao i mnogih institucija.

Tekst i foto: Julija Janković

Pogledajte i druge tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -