Karavan preduzetništva – okupio je u užičkom Gradskom kulturnom centru, a u okviru realizacije projekta „Na kafi sa preduzetnicama“ žene u biznisu, predstavnice Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS), predstavnice Grada Užica.

Ovo je bila prilika da se razmene iskustva u poslovanju, da se sagledaju mogućnosti za podršku, ali i da se preduzetnice međusobno povežu. Tokom trajanja skupa čuo se niz primera iz prakse.

Direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije Branislava Simanić je govorila šta država čini, a šta Privredna komora u podsticanju ženskog preduzetništva, kako bi se unapredilo poslovanje.

Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS (Foto: N.T. UM)

Ona je istakla da su od ukupnog broja preduzetnika u Srbiji trećina žene. U ovom segmentu Srbija, je po njenim rečima u evropskom proseku. (VIDEO)

Simanić je u Užicu kazala da će nastaviti intenzivno da rade kako bi bio još veći broj preduzetnica u zemlji, a tu smo da „saslušamo preduzetnice koje već obavljaju registrovanu delatnost, da im pomognemo da njihovi biznisi u budućnosti budu još uspešniji“.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je istakla da istakla da su ovakva okupljanja prilika da se čuje glas preduzetnica, da one dobiju informacije bitne za njihovo poslovanje.

Dr Jelena Raković Radivojević, gradonačlenica Užica (Foto: UM)

– Važno je da saznaju na koje mere i podsticaje mogu računati od države i lokalne samouprave. Mi kao grad pružamo podršku ženama preduzetnicama kroz subvencije za samozapošljavanje, za poljoprivredu, ali i kroz niz programa gde žene imaju prednost prilikom započinjanja i razvoja sopstvenog biznisa, – kazala je Raković Radivojević.

Iz užičke agencije „Amigo travel“ na Karavanu ženskog preduzetništva govorila je Vladana Buba Rakić o dosadašnjim iskustvima, smatra da je u manjim sredinama mnogo bolje i lakše razviti sopstveni biznis. (VIDEO)

Vladana Buba Rakić, agencija „Amogo travel“ (Foto: UM)

Rakić je podsetila da kada su krenuli u privatni biznis u njihovoj agenciji nije nimalo bilo lako, da su godinama gradili svoj brend da bi bio prepoznatljiv.

– Nosimo se svih ovih godina sa brojnim preprekama, birokratijom, ali ljudi nas prepoznaju, pa samim tim ima i posla, tako da nemamo velike probleme. Ako neko ima dobru ideju, dobru viziju, misiju, sopstveni posao je ipak nešto najbolje.

Direktorka firme „Biozrnce“ Ivana Kovačević, rekla je da se njena firma bavi proizvodnjom kukuruznih proizvoda, posluje od 2005. godine na teritoriji Srbije, da su počeli izvoz u Bosnu i Hercegovinu.

Ivana Kovačević, direktorka firme“Biozrnce“ (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

– Preduzetnicama je važno da sarađuju sa institucijama, jer kada dođu problemi u poslu mogu se osloniti na njihovu podršku, – smatra Kovačević.

Na skupu u Gradskom kulturnom centru govorile su direktorka Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga Ana Lapčević, novinarka i komunikološkinja Tijana Prica, predsednica Sekcije za omladinsko preduzetništvo PKS Katarina Beljić, preduzetnica Snežana Borjan, i modna kreatorka Suzana Perić.

Karavan preduzetništvaTraje od februara

Podsećamo, Privredna komora Srbiji organizuje Karavan ženskog preduzetništva od februara ove godine, a cilj je da se podrže mali biznisi koje vode žene, da se ekonomski osnaže žene, te da se u direktnoj komunikaciji sa preduzetnicama razmotre izazovi u poslovanju i mogućnosti podrške.

„Želimo i da podstaknemo sve one dame koje do sada nisu ušle u preduzetničke vode da započnu sopstveni posao, da budu ohrabrene. Mi ćemo na sastancima sa njima u direktnoj komunikaciji razgovarati o nekim eventualnim problemima i izazovima u poslovanju, a predstavićemo i različite vidove podrške njihovom poslovanju“, rekla je na tada Simanić.

Inače, PKS besplatno za preduzetnice organizuje „biznis tu biznis“ sastanke (B2B), razne vrste edukacija, pomaže im da svoju izvoznu ponudu predstave na velikim svetskim sajmovima, da unaprede i digitalizuju poslovanje, primenjuju inovacije i najsavremenije tehnologije.

Predviđeno je da Karavan – žensko preduzetništvo – obuhvati desetak gradova i opština u Srbiji.

Pogledajte i druge tekstove iz privredeputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -