Novi investicioni ciklus u putnoj privredi vredan nekoliko milijardi evra, kaže potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, prenosi sajt Vlade Srbije.

Otvarajući Treći srpski kongres o putevima, ministarka Mihajlović je naglasila da će u 2019. godini u Srbiji, osim razvoja putne mreže i novih projekata, biti sprovedena i reforma puteva, koja bi trebalo da bude gotova naredne godine kako bismo imali najkvalitetnije puteve.

– Cilj je da na raznim svetskim rang-listama po putevima ne budemo dalje od 30 mesta, kao što je to sada slučaj, kazala je Mihajlović.

Do kraja godine će kroz Srbiju proći 52 miliona vozila
, što je ogromno povećanje u odnosu na 2014. godinu, kada smo na autoputevima imali 34 miliona vozila, kazala je Mihailović i dodala:

Ministarka Zorana Mihailović prilikom potpisivanja ugovora za Fabriku vode

– Govorimo o nekoliko milijardi evra investicija, to jest o početku novog investicionog ciklusa u putnoj privredi – naglasila je ona i dodala da će se u okviru tog investicionog ciklusa graditi i autoput Beograd–Sarajevo i drugi pravci.

Ministarka Mihailović smatra da ćemo do kraja ove godine moći da se vozimo do Bugarske i Makedonije završenim Koridorom 10, a najkasnije do decembra imaćemo autoput u punom profilu i sa kompletno opremljenim tunelima.

Do kraja godine biće gotova i deonica Koridora 11 od Obrenovca do Preljine, u dužini od 102 kilometra, rekla je ministarka i dodala da očekuje da će početkom jula u Sofiji biti potpisan ugovor o finansiranju deonice autoputa od Preljine do Požege i da je to ključna deonica za povezivanje sa BiH i Crnom Gorom, a najkasnije u martu sledeće godine počeće radovi na toj deonici.

– Radićemo i na pripremi projektno-tehničke dokumentacije za deonicu od Požege do Boljara, koja je veoma skupa i košta 40 mil EUR, istakla je Mihailović.

Ona je najavila da Srbija kreće i u izgradnju autoputa Niš-Merdare-Priština, deonice od Niša do Pločnika, za šta su obezbeđene garancije u budžetu, kao i 200 mil EUR od Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Kada je reč o železnici, Mihailović je istakla da očekuje potpisivanje komercijalnog ugovora za treću deonicu brze pruge Beograd–Budimpešta, od Novog Sada do Subotice, vrednu 940 mil EUR.

– Sada se radi na prvoj deonici od Beograda do Stare Pazove, koju izvodi kineski partner, i od Stare Pazove do Novog Sada, koju finansiramo iz ruskog kredita i gde radove obavljaju Ruske državne železnice (RŽD) u saradnji sa srpskim kompanijama, – potvrdila je ministarka Mihailović.

- Advertisement -