Kako odabrati odgovarajuću odeću tema je ovog teksta gde ćemo vam pružiti nekoliko korisnih saveta kako biste mogli lakše da izaberete. A ako je moguće, uvek preporučujemo da isprobate odeću pre nego što je kupite, posebno kada je reč o komadima koji zahtevaju dobar fit kao što su pantalone, suknje ili haljine.

Kako odabrati odeću: Uvek se koristite veličinskim tabelama

Većina brendova ima tabele veličina koje možete pronaći na njihovim veb stranicama ili u prodavnicama. Tabela veličina za decu i odrasle će vam pomoći da pronađete odgovarajuću veličinu na osnovu dimenzija delova tela.


Važno je da se pridržavate tabele koja je specifična za određeni brend, jer veličinski standardi mogu varirati. Uvek izmerite svoje delove tela tačno prema uputstvima i uporedite dobijene rezultate sa veličinskom tabelom kako biste izabrali pravu veličinu garderobe u skladu sa svojom figurom.

Kako odabrati odeću: Pročitajte recenzije i komentare drugih kupaca

Kako odabrati odeću prilikom kupovine online? Korisno je pročitati recenzije i komentare drugih potrošača o veličini određenog proizvoda. Mnogi ljudi dele svoje iskustvo i savete o tome da li je neki komad odeće tačne veličine, da li je veći ili manji.

Sa modne revije u Užicu (Foto: Arhiva UžiceMedia)


Ovi komentari mogu biti od velike pomoći prilikom odabira prave veličine, posebno ukoliko se radi o kupovini online, kada nemate priliku da i sami isprobate garderobu.


Sa druge strane, kada kupujete na licu mesta, možete se konsultovati sa prodavcima ili asistentima u prodavnicama koji će vam pružiti dodatne informacije o veličini određenog komada odeće. Dobićete savete i preporuke iz prve ruke.

Pazite na različite stilove i krojeve

Važno je imati na umu da različiti stilovi i krojevi odeće mogu da se razlikuju i utiču na veličinu koju treba odabrati. Na primer, slim fit farmerke će se razlikovati od regular fit farmerki u pogledu oblika i dužine nogavica.


Kada kupujete odeću, obratite pažnju na opis stila i kroja kako biste znali da li je potrebno da odaberete veličinu veću ili manju od uobičajene.


Stil izrade garderobe se odnosi na način na koji je komad odeće konstruisan i šiven. Različiti stilovi izrade mogu uticati na oblik i proporcije odeće.


Na primer, slim fit stil je uski kroj koji prati linije tela, dok regular fit stil je opušteniji i ne prati previše konture tela. Stilovi izrade se mogu razlikovati i u pogledu dužine rukava, izreza, nabora ili dekoracija na odeći. Ovi detalji mogu uticati na izgled i udobnost odeće.


Kroj se odnosi na oblik i proporcije komada odeće. Odeća može imati različite krojeve kao što su ravni kroj, blago suženi kroj ili A-kroj. Svaki kroj će se drugačije prilagoditi telu i imati različite mere u različitim delovima komada. Na primer, suknja A-kroja će biti šira u donjem delu i pružiti više prostora za kukove, dok će ravni kroj biti pravolinijski i neće imati naglašene krivine.

Proverite materijal i rastegljivost

Materijal od kog je napravljena odeća može imati uticaj na to kako će se ona uklopiti na vaše telo. Na primer, neki materijali poput pamuka mogu biti manje rastegljivi u odnosu na elastin.


Prvo, proverite sastav materijala. Na etiketi proizvoda trebalo bi da budu navedeni sastav materijali, kao što su pamuk, poliester, svila, vuna, elastin, i slično. Svaki od ovih materijala ima svoje karakteristike i svojstva. Na primer, pamuk je prirodan materijal koji je udoban i prozračan, dok poliester može biti izdržljiv i manje podložan gužvanju.


Razumevanje sastava materijala može vam pomoći da predvidite kako će se odeća “ponašati” i kako će se prilagoditi vašem telu.
Drugo, obratite pažnju na rastegljivost materijala. Odeća koja ima određeni procenat elastina ili drugih rastegljivih vlakana može pružiti veću fleksibilnost i udobnost.

Rastegljiv materijal se obično prilagođava obliku tela i omogućava veću slobodu kretanja. Međutim, važno je napomenuti da prevelika rastegljivost može dovesti do gubitka oblika i da se odeća može proširiti tokom nošenja. Stoga je važno prilagoditi svoj izbor veličine i stilu materijala kako bi se postigao optimalan balans između udobnosti i oblika.

Isprobajte odeću pre kupovine

Ako je moguće, uvek preporučujemo da isprobate odeću pre nego što je kupite, posebno kada je reč o komadima koji zahtevaju dobar fit kao što su pantalone, suknje ili haljine.


Isprobavanje odeće vam omogućava da vidite kako se ona prilagođava vašem telu i da utvrdite da li je veličina prava. Ovo je posebno korisno kada kupujete u prodavnici, jer možete dobiti odmah povratne informacije od prodavaca i zatražiti alternativne veličine ukoliko je potrebno.


Kada se radi o online kupovini, nije moguće isprobati odeću pre kupovine, pa u tom slučaju, proverite politiku vraćanja proizvoda i birajte prodavnice koje omogućavaju povraćaj ili zamenu ukoliko odeća ne odgovara.


Kupovina odeće je nešto u čemu svi uživamo, a sa pravim pristupom, možete bez ikakvih problema pronaći odeću koja vam savršeno odgovara i koju ćete nositi sa samopouzdanjem i udobnošću. Za još korisnih i aktuelnih tema, pratite naš sajt uzicemedia.rs!

Sa jedne od ranijih učeničkih revija na Trgu partizana (Foto: Arhiva UžiceMedia)

Modne revije su prilika, kako odabrati odgovarajuću odeću, kao što je to bilo ranije u Užicu.

- Advertisement -