Svetski dan potrošača tradicionalno se obeležava  kako bi se ukazalo na prava potrošača i značaj njihovog ostvarivanja, a ova tema postaje sve važnija s obzirom na potrošačke navike i ogromno učešće građana u različitim kupoprodajnim transakcijama danas, kako u online tako i offline sferi.

EU info kutak Niš i Centar za zaštitu potrošača FORUM organizuju online događaj: „Šta je novo u novom Zakonu o zaštiti potrošača?“ u utorak, 15. marta,  od 11:00 časova na Zoom platformi.

Teme koje će ovom prilikom biti obuhvaćene tiču se osnovnih prava potrošača, nadležnosti i obaveza lokalne samouprave koje su propisane Zakonom o zaštiti potrošača, usaglašavanja Zakona i opštih akata lokalnih samouprava, novina u Zakonu o zaštiti potrošača. Pored toga, biće reči i tome na koji način Centar Forum pruža zaštitu i podršku potrošačima, kao i o drugim važnim pitanjima i temama u vezi sa potrošačkim pravima i obavezama.

Odgovore na ova pitanja, na događaju će dati:

  • Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača FORUM
  • Profir Živković, pravni savetnik
  • Lea Kečan, pravni savetnik

Zainteresovani za praćenje treba da se prijave popunjavanjem prijavnog formulara koji se nalazi: Link za prijavu.

Svetski dan potrošača obeležavaju širom sveta državne institucije, organizacije i pojedinci, kroz različite kampanje i ukazivanje na značaj ove teme.

I prethodne godine su EU info kutak Niš i Centar Forum zajednički realizovali događaj na kojem je u fokusu bila online kupovina, sagledana kroz prizmu prava i obaveza potrošača.

Svetski dan potrošača i prava u Srbiji

Podsećamo, pisali smo o tome ranije, prava potrošača u Srbiji najčešće su na papiru, a da bi se to promenilo, neophodne su izmene zakona i funkcionalnija rešenja. Istraživanje Centra za evropske politike (CEP) pokazuje da je deset godina od donošenja prvog Zakona o zaštiti potrošača, potrebno Srbiji da preispita postojeći model.

Istraživanje Centra za evropske politike (CEP) pokazuje da je deset godina od donošenja prvog Zakona o zaštiti potrošača, koji je u skladu sa evropskim pravilima, potrebno da Srbija preispita postojeći model. Iako sličan nemačkom, na ovom prostoru ispostavlja se neefikasan zbog tromosti pravosudnog sistema…  

Voće u užičkim marketima (Foto: Iz arhive UžiceMedia)

Hroniku kovid – 19 tokom marta možete videti na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

A najvažnije servisne informacije tokom marta u Užicu možete pogledati OVDE.

- Advertisement -