Ljubitelji likovne umetnosti i umetnosti grafike imaće priliku da prisustvuju otvaranju 14. Međunarodnog grafičkog bijenala „Suva igla“ Užice 2019., u petak, 21. juna u 19 časova.

Međunarodni grafički bijenale „Suva Igla“ postoji od 1993. kada je organizovana prva isložba u Gradskoj galeriji u Užicu. Pokrovitelji prve izložbe bili su užička opština i  Ministarstvo za kulutru Republike Srbije.

Izložba je posvećena tehnici „suve igle“, grafičkoj tehnici duboke štampe, koja datira još od 1480. godine. Graviranje u metalnoj ploči se radi ručno, pomoću posebne igle. Kao direktni nosilac ekspresije, ova izrazito crtačka tehnika zahteva sigurnu i veštu ruku umetnika koji različitim iglama i podešavanjem pritiska ruke stvara buduću grafiku.

Podsećamo, autori konkurišu sa najviše dva rada nastala između dva bijenala. Na bijenalu se dodeljuju nagrade „Dijamantska igla“ (Gran pri), „Zlatna igla“, „Srebrna igla“ i „Bronzana igla“.

Do sada su svoje radove u Užicu izlagali mnogi poznati umetnici, njih oko 500, iz gotovo 50 zemalja sveta.

U fundusu Gradske galerije nalazi se kolekcija grafika u tehnici suve igle, koja se svakim Bijenalom uvećava. Gradska galerija iz Užica je od poklonjenih radova formirala zbirku sa više od 500 grafika.

Nagrađeni radovi autora prestavljeni su na izložbama organizovanih povodom jubilarnog 10. Bijenala 2011. godine. Izložba nagrađenih radova gostovala je 2006. u Centru “Haraktiki Ilios” u Neapoliju u Solunu.

Subota, 22. jun

14. MEĐUNARODNI GRAFIČKI BIJENALE „SUVA IGLA“  Izložba se može videti do 16. avgusta

Gran pri 14. Međunarodnog grafičkog bijenala „Suva igla“ dodeljen je ruskom umetniku Vladimiru Zuevu. On je nagrađen za radove „Queen of the night’s aria“ i „Papageno’s song“.

Zlatna igla je pripala Kristoferu Dentonu iz Australije za grafike „Transitions 1-1“ i „Background noise“, Srebrna igla – Branku Rakoviću iz  Beograda za rad „Slatko-Sweet“, dok je „Bronzana igla“ pripala beogradskom umetniku Nenadu Zeljiću, za rad pod naziv „WW2“.

Nagrada užičkog Pedagoškog fakulteta, koja podrazumeva samostalnu izložbu u galeriji te ustanove, dodeljena je mladim umetnicima Kristini Božović iz Užica, studentkinji grafike na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i Davidu Mlađoviću iz Beograda. 

Žiri je dodelio i tri posebne pohvale – Arturu Masternaku (Poljska), Krajsaku Čiračajsakulu (Tajland) i Tatjani Marticki (Srbija).

Bijenale su podržali Grad Užice sa 1,3 miliona dinara i Ministarstvo kulture, koje je obezbedilo 450.000 dinara.

Izložba se može pogledati do 16. avgusta, u užičkoj Gradskoj galeriji.

- Advertisement -