Gradski štab za vanredne sitaucije poziva građane na solidarnost i strpljenje uz molbu da ne šire dezinformacije i neistine, čime stvaraju nepotrebnu paniku. A iz Zavoda za javno zdravlje navode da su izmerene vrednosti niže od graničnih, da nije bilo značajnih promena u odnosu na predhodni period.

Na koordinacionom sastanku održanom danas popodne, u prisustvu ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović, predstavnika Sektora za vanredne situacije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za zaštitu životne sredine, JVP „Srbijavode“, Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, Stručno-operativnim timom za angažovanje u slučaju požara na Deponiji „Duboko“, usvojen je plan mera i aktivnosti za naredne dane.

Konstatovano je da je u odnosu na jutarnje sate, kada je došlo do eskalacije požara, situacija značajno bolja i da je neophodno nastaviti sa intezivnim angažovanjem, koristeći raspoloživa sredstva i opremu, uključujući i helikoptere MUP-a Srbije, kojima se ubrzava proces gašenja požara.

Takođe, nastavljaju se aktivnosti na izradi zaštitnih barijera prema Turskom potoku.

Istovremeno, nastavlja se praćenjem stanja kvaliteta vazduha, uz redovno obaveštavanje građana preko sajta ZZJZ Užice, gde su istaknute i preporuke o njihovom ponašanju u ovoj sitauciji. Gradski štab za vanredne situacije u stalnom je zasedanju i u skladu sa situacijom izveštavaće građane o svim promenama.

Gradski štab za vanredne sitaucije poziva građane na solidarnost i strpljenje uz molbu da ne šire dezinformacije i neistine, čime stvaraju nepotrebnu paniku, navedeno je u saopštenju iz Grada Užica.

U gašenju požara u Dubokom (Foto: N. Tošić UžiceMedia)

Saopštenje Zavoda za javno zdravlje Užice

Rezultati merenja kvaliteta vazduha na teritoriji Grada Užica iz užičkog Zavod za javno zdravlje.

Oni navode da od 07.05.2024. godine Zavod za javno zdravlje Užice vrši uzorkovanje vazduha na dodatna dva merna mesta: Tatinac – Terzić – Ilić i Tatinac – Drčelić, pored redovnih merenja koja se svakodnevno sprovode kod bikblioteke, pijace i u Sevojnu.

Izmerene su vrednosti: PM 10, TSP (ukupne suspendovane čestice), čađi, SO2 i NO2. Izmerene vrednosti su niže od graničnih, nije bilo značajnih promena u odnosu na predhodni period.

Vizuelna i mirisna perjanica paljevine se premešta u svim pravcima od lokaliteta požara zavisno od trenutnog pravca duvanja vetra, nije neuobičajeno da ispitivani parametri budu ispod graničnih vrednosti a da vizuelna i mirisna perjanica paljevine bude prisutna.

Naš savet građanima je da, koliko su u mogućnosti, izbegavaju izloženost vizuelnoj i mirisnoj perjanici paljevine (zatvaranje prozora i vrata objekata, sklanjanje sa otvorenih prostora, izbegavanje boravka dece na otvorenom i na igralistima…), saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Užice.

Sevojno se jedva nazire od dima (Foto: Nada Tošić UžiceMedia)

Pogledajte i druge tekstove iz ekologijeputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -