Dan Pedagoškog fakulteta obeležen u Užicu. Sa ove visokoškolske ustanove izašle su u protekle tri decenije brojne generacije sa osnovnih, master i doktorskih studija, sa smerova učitelj i vaspitač, osnovnih akademskih studija pedagogije i osnovnih strukovnih studija trener u sportu.

Na Svečanoj akademiji gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, naglasila je da su učitelji i vaspitači uz roditelje najvažniji u odrastanju dece.

– Nakon tri decenije rada Pedagoški fakultet u Užicu dostigao je punu zrelost i snagu i izgradio svoj identitet. Jedna je od vodećih ustanova za obrazovanje učitelja i vaspitača u našoj zemlji, ali i jedan od simbola ne samo grada, nego i celog Zlatiborskog okruga.

Kvalitetan nastavni kadar spreman je da odgovori zahtevima savremene univerzitetske nastave, pa studenti iz našeg i okolnih gradova i susednih država imaju najbolje uslove za školovanje. I ne samo za školovanje, jer nakon završenog fakulteta ti mladi ljudi dobijaju šansu da svoje poslovne karijere ostvare u užičkim školama i vrtićima.

Oni su budući nosioci obrazovanja i vaspitanja, samim tim i daljeg razvoja grada i zato će imati našu punu podršku u godinama koje dolaze, poručila je gradonačelnica uz čestitke studentima koji danas dobijaju diplome.

U ime Ministarstva prosvete i ministarke Slavice Đukić Dejanović Dan Pedagoškog fakulteta, 31 godinu postojanja i rada čestitao je prof. dr Janko Samardžić savetnik ministra prosvete.

Prof. dr Nenad Filipović rektor Univerziteta u Kragujevcu pozvao je studente da u vremenu modernih tehnologija čuvaju jezik, tradiciju i kulturu.

Prof. dr Snežana Marinković, dekanica Pedagoškog fakulteta Užice, podsetila je da je misija fakulteta u prethodne tri decenije bila je da svojim odgovornim radom, inovativnošću i očuvanjem akademske čestitosti potvrdi upravo ono što je bit jedne latinske izreke da ime nikada nije nešto što je samo spoljašnje i nevažno, već uvek govori o suštinskom i osobinama nosioca.

– Shodno tome sa zadovoljstvom ističemo da u 31. godini svog rada faluktet ima osnovne master i doktorske studije za smerove učitelj i vaspitač, osnovne akademske studije pedagogije i osnovne strukovne studije trener u sportu, biblioteku sa preko 50 hiljada knjiga, optimalan nastavni prostor, novi studentski dom sa 276 mesta i 34 nastavnika i saradnika.

Naši anstavnici i saradnici su nosiosci čečtiri naučno – istraživačka projekta, učestvuju na brojnim razvojnim nacionalnim i međunarodnim projektima. Tu je i preko 4 000 diplomiranih vaspitača i učitelja, koji su kao studenti realizovali mnogobrojne akcijena polju kulture i humanitarnog rada, – kazala je Marinković na svečanosti za Dan Pedagoškog fakulteta.

U Galeriji fakulteta ovim povodom je otvorena i izložba pod nazivom „Prožimanja“ na kojoj su izloženi radovi bivših učenika, informacija je gradskog sajta.

Narodni muzej Užice

Susret sa predstavnicima evropskih kulturnih centara

Osim svečanosti na Pedagoškom fakultetu, u Užicu se razgovaralo o mogućnostima za saradnju i razmenu kulturnih sadržaja predstavnika grada Užica i članica EUNIC klastera, održanog u Narodnom muzeju Užice. Učesnike sastanka pozdravila je i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

– Juče smo, zvanično, preuzeli titulu Prestonice kulture Srbije, i nastavljamo u duhu susretanja i razmene iskustava na polju kulturnog delovanja. Ovaj sastanak za cilj ima razgovor o daljoj saradnji, ali i o oplemenjivanju aspekata na polju kulture i proširenju delovalja, jer kultura jeste jednakost, dijalog, različitost, kreativnost i izgradnja novih odnosa i partnerstava.

Sigurna sam da će današnji susret biti na obostranu dobrobit i da ćemo ubuduće primenjivati sve ono o čemu se danas bude govorilo”, istakla je gradonačelnica na početku sastanka kome su pored predstavnika EUNIC klastera prisustvovali i predstavnici gradskih ustanova kulture i civilnog sektora, – kazala je Raković Radivojević.

Sa skupa u Narodnom muzeju (Foto: Grad Užice)

EUNIC klaster čine predstavnici kulturnih centara zemalja EU kao što su: Gete institut, Italijanski institut za kulturu, ambasade Švedske, Holandije, Portugala, Slovačke, Slovenije, Belgije, a po rečima direktora Gete instituta u Beogradu dr Kristofa Veldhusa, povod za dolazak u Užice je titula nacionalne prestonice kulture koju je juče i zvanično poneo grad Užice, ali i susret sa predstavnicima ustanova kulture.

Velika je čast i zadovoljstvo što sam imao priliku da prisustvujem svečanom otvaranju i bilo je zaista impresivno, prvi put sam u Užicu i veoma prijatno sam iznenađen. Danas ovde u Narodnom mujzeju razgovaramo sa kolegama iz užičkih ustanova kulture i predstavnicima civilnog sektora o tome na kom nivou možemo dalje sarađivati i nadam se uspešnoj saradnji u budućnosti, – istakao je Veldhus.

Koncerti na Trgu partizana

Dodajmo ovim informacijama sa Pedagoškog fakulteta i Narodnoog muzeja Užice, da je večeras, petak, 22. marta, na Trgu partizana koncert grupe „Galija„, u 20:00 časova. U subotu subotu u isto vreme nastupiće grupa „Van Gog„.

Oba koncerta su u okviru programa „Užice – Prestonica kulture Srbije“.

Prestonica kulture- Užice (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

Pogledajte i druge tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -