Evropski dan jezika obeležava se svake godine 26. septembra, od 2001. godine. Na svetu postoji između šest i sedam hiljada jezika, a samo ih u Evropi ima više od 220.

Svi jezici predstavljaju bogatstvo i raznolikost svojih kultura. Raditi na očuvanju evropske jezičke baštine nemoguće je bez svesti o važnosti očuvanja vlastitog jezika.

Stručno veće nastavnika stranih jezika i školski bibliotekari„Dušan Jerković“ u Užicu na različite načine, već više od decenije, podstiču svoje učenike da prigrle učenje jezika u školi i izvan nje, i zajednički slave kulturnu i jezičku raznolikost.

Članovi Bibliotečke sekcije izradili su nekoliko panoa o jezičkim zanimljivostima i napisali pozdrave dobrodošlice na zvaničnim jezicima Evropske unije.

Tradicionalno su obeležili Evropski dan jezika i ove godine, organizujući kviz „Da li si detektiv za jezike?“, u kome su uzeli učešće učenici, ali i zaposleni škole.

Nakon upoznavanja takmičara i publike kroz niz kratkih i interesantnih zanimljivosti o jezicima uopšte, pevanja pesama u izvođenju učenika 3. i 4. razreda na engleskom jeziku i recitovanja pesme na francuskom jeziku, Tara Sretković, učenica osmog razreda, govorila je o jeziku gluvih i nagluvih lica, kako ga je naučila i zašto je važan, a potom su učesnici ekipa imali za zadatak da pogode šta je pokazala znakovnim jezikom.

Sledile su pripremljene igre za pet ekipa koje su činili učenici i nastavnici, učitelji i pedagog škole. Svi su se trudili da doprinesu svojoj ekipi. Takmičari su imali zadatak da prepoznaju zastave evropskih zemalja, da slažu slagalice sa likovima poznatih pisaca, a osim imena pisaca, zapisivali su i njihova najpoznatija dela.

U okviru Muzičkog tobogana, učenice sedmog razreda svirale su poznate melodije, čije su nazive ekipe imale za zadatak da prepoznaju. Bilo je smeha, tačnih i poneki pogrešan odgovor.

Evropski dan jezika u OŠ „Dušan Jerković“ (Foto: Bibliotekari škole)

Kroz prezentaciju fotografija poznatih ličnosti iz sveta sporta, muzike, filma, nauke i mode, za zadatak su imali takođe da pogode iz kojih zemalja potiču popularne ličnosti, a na kraju su prepoznavali iz kojih evropskih jezika potiču tekstovi koje su videli putem projekcije.

Jedan zadatak je smenjivao drugi, tišina pri rešavanju i aplauzi – to su slike ovog kviza. Učesnici su pokazali zavidno znanje, razvili timski i takmičarski duh i uvideli važnost opšte kulture.

Svi učesnici dobili su na poklon knjige kompanije The English Book i rastali smo se sa potvrdom da učenjem stranog jezika širimo vidike, upoznajemo druge kulture i otkrivamo nove teritorije…

Još jedan zajednički trud, prijatno iskustvo, ali i podsticaj svima da poboljšaju kako znanje, tako i razumevanje. Jezik je jedno od najznačajnijih obeležja kulture i temelj ljudskog roda na kom počiva kulturna istorija i tradicija čovečanstva.

Autorke: Mirjana R. Pejović, Ana Duković, Marina Jevtić

Za još informacija, tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -