Ribničko jezero – tema ovih dana, Pokret „Kreni-promeni“ pokrenuo je peticiju u kojoj navode „da planirana urbanizacija Ribničkog jezera, jedinog rezervoara pijaće vode na Zlatiboru, preti da u potpunosti ostavi bez pijaće vode sve stanovnike i goste Zlatibora“. Vlast ove navode demantuje.

Opština Čajetina navodi da Ribničko jezero neće biti korišćeno u rekreativne i sportske namene, i u saopštenju dodaje:

„Sve dok se u funkciju ne stave novi izvori snabdevanja opštine Čajetina pijaćom vodom, a čak i tada, kada se jezero ne bude koristilo za vodosnabdevanje građana, svi njegovi korisnici će morati da poštuju veoma stroge ekološke propise, od korišćenja plovila na električni pogon do izgradnje privremenih plutajućih objekata od prirodnih materijala – saopštila je Opština Čajetina povodom peticije organizacije „Kreni – promeni“ u kojoj se poziva na „hitno zaustavljanje lokalne samouprave“ u njenoj, navodnoj, nameri „da uništi jedini rezervoar pijaće vode na Zlatiboru“.

Iz Opštine Čajetina objašnjavaju da će prvi novi izvor vodosnabdevanja biti sa Sušičkih vrela, za šta je već položeno 4.200 metara cevovoda, a kupljeno još 12 kilometara cevi čije se postavljanje očekuje uskoro. Takođe se radi na planskoj dokumentaciji za još četiri vodozahvata iz kojih će se vodom snabdevati stanovništvo i posetioci opštine Čajetina i Zlatibora, tako da će njihovom realizacijom u potpunosti biti zadovoljene potrebe vodosnabdevanja opštine u narednim decenijama.

Jedan od ranijih događaja na Ribničkom jezeru (Foto: N.Tošić UžiceMedia)

„Sraman naslov peticije „Planirana urbanizacija Ribničkog jezera“ liči na politički pamflet. Da su njeni tvorci bar malo propratili odluke Skupštine opštine Čajetina, peticiju ne bi ni pisali.

Istine radi, u članu 1. Odluke o postavljanju plutajućih objekata na delu obale i vodnog prostora na akvatoriju Ribničkog jezera i priobalnih delova jezera, između ostalog, stoji da Opština Čajetina „daje saglasnost Javnom preduzeću „Gold gondola Zlatibor“ za obavljanje poslova prevoza plovilom na električni pogon, o čemu će ovo javno preduzeće doneti posebnu odluku i pribaviti potrebnu dokumentaciju u skladu sa pozitivnopravnim propisima.

S tim u vezi, jasno je da nema prostora za pokretanjem bilo kakve peticije, budući da se ništa ne radi bez odobrenja relevantnih, stručnih institucija – poručuju iz Opštine Čajetina.

U saopštenju opštinske Službe za informisanje ističe se da Čajetina poslednjih godina prednjači u projektima zaštite čovekove okoline i postavljeni cilj je da veoma brzo postane prva ekološka opština u Srbiji.

Izgradnjom pogona za preradu otpadnih voda na Zlatiboru i više nego zadovoljavajućim početkom projekta primarne selekcije otpada na mestu njegovog nastanka, ostvarenje tog cilja je sve bliže, pa sigurno ne bi sebi dozvolili da narušimo svoj ugled i svoje strateške planove.

Inače, internet peticiju „Zlatiborizacija pijaće vode“ do sada je potpisalo preko 950 građana/ki, a planirano je da se dostavi ministarki zaštite životne sredine, ministru turizma, Zavodu za zaštitu prirode Srbije, Parku prirode Zlatibor.

Zlatiborska Gold gondola (Foto: N.T. Arhiva UM)

Za još informacija, tekstova, reportažapratite naš sajt!

- Advertisement -