Prema najnovijim istraživanjima 40 odsto žena u Srbiji je imalo barem jedan abortus, od toga preko 30 posto pre rođenja prvog deteta.

Ovo je samo jedan od rezultata velikog online upitnika po nazivom „Istine i zablude o kontracepciji“, koji je nedavno predstavljen javnosti u Beogradu, uz prisustvo brojnih stručnjaka i predstavnika raznih udruženja i organizacija, kao i ličnosti iz javnog života.

Anketirano je više od 1.000 žena iz cele Srbije, upitnik se sastojao od 15 pitanja, najveći broj ispitanica ima između 20 i 40 godina, gotovo pola anketiranih je fakultetski obrazovano, a odgovori koji su dobijeni su veoma zabrinuli ginekologe koji se bave temom upotrebe kontracepcije i planiranja porodice.

Prema tim podacima, žene u Srbiji neredovno koriste hormonsku kontracepciju i često dolazi do neželjenih trudnoća. Gotovo svaka druga žena u Srbiji kaže da nikada ne bi koristila kontraceptivne pilule, više od 15 posto žena koristi prekid odnosa i računanje plodnih dana kao redovnu kontracepciju, a svaka treća žena misli da je hitna kontracepcija štetna.

– Nedovoljno smo informisani o hormonskoj kontracepciji, a ova oblast je i dalje puna predrasuda kod žena, čini se i više nego što smo mogli da pretpostavimo. To je najvažniji utisak ispitivanja koje smo obavili u poslednja dva meseca. Neophodno je da svi zajedno radimo na podizanju svesti, treba nam mnogo pravih informacija, tribina, debata i konkretnih rešenja, jer je to neophodan preduslov da smanjimo broj abortusa, ističe dr Mima Fazlagić, ginekološkinja i predsednica udruženja „Naša ASKA“.

Od ukupnog broja ispitanica, jedna trećina nije nikad bila kod ginekologa, ili nije bila duže od dve godine. Oko 14 odsto anketiranih kao kontracepciju koristi prekid odnosa i računanje plodnih dana, uprkos tome što 93 procenta zna da su to nepouzdane metode.

Gotovo 41 odsto ispitanica je izjavilo da nikada ne bi koristilo kontraceptivne pilule, a 46 procenata ima predrasude o hormonskoj kontraceptivnoj piluli. Uz sve to 33 odsto ispitanica misli da je hitna kontracepcija štetna, više od polovine misli da se hitna kontracepcija može koristiti samo jednom godišnje, što je potpuno pogrešno.

Najmanje pilula posle Albanije

Problem sa neredovnom upotrebom kontracepcije posebno imaju mladi. Marija Obradović, ginekološkinja, v.d. direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd, naglašava:

– Znamo od ranije da se posle Albanije, u Srbiji najmanje koristi kontracepcija, što rezultati ovog istraživanja i potvrđuju. Naročito je važno da radimo na informisanju mladih. Mi se trudimo da kroz rad edukativnih timova napravimo što bolji pristup pacijentu. Generalno gledano, kontracepcija pored zaštite od trudnoće ima i važan terapijski učinak, zaključuje Obradović.

- Advertisement -