Džez festival ”BAZZUM“ organizuje se po prvi put u Užicu, pa se tako Užice našlo  među 15 gradova Srbije koji popularišu i afirmišu klasičnu muziku.

Festival je otvoren 28. i traje do 30. juna u organizaciji Udruženja ljubitelja džeza „Jazzere”, pod pokroviteljstvom Grada Užica.

Festival je najavljen u ponedeljak veeče koncertima bendova „Jazz blanse“ i „Jazz Republik“ na Trgu partizana u Užicu.

Užičani će biti u prilici da čuju: Hot Club of Belgrade, kvartete Vladimir Maričić, Dragan Ćalina, Ivan Radivojević, Nax Kochetov kvartet i Sanja Marković septet.

Džez festival ”BAZZUM“ : Prateći program

U pratećem programu festivala planirarne su izložbe slika na temu džeza, Dragana Nešića i promocija  knjige „Jazz face“ Voje Pantića u Gradskom kulturnom centru. A Vladimir Maričić održaće „Workskoop“ radionicu.

Povodom BAZZUMA- a, prvog džez festivala u Užicu, za medije su uoči otvaranja festivala govorili Vlada Marićić, umetnički direktor festivala  i džez kritičar Voja Pantić.

Udruženje ljubitelja džeza u Užicu osnovano je 1993. godine, dugo godina je okupljalo istinske zaljubljenike u džez muziku, verujući da grad ima pottencijal i publiku koja zaslužuje jedan ovakav festival.

Narodna biblioteka Užice: O poetici otpora Miodraga Miše Stanisavljevića

Stručni skup Nezgodni suglasnički sklopovi – o poetici otpora Miodraga Miše Stanisavljevića, u organizaciji Užičke kniževne republike iz Užica i Radničke komune LINKS iz Beograda je u Narodnoj  biblioteci Užice, je u četvrtak, 30. juna i u petak, 1. jula.

Deset učesnika skupa baviće se različitim aspektima dela ovog važnog pesnika, dramskog pisca, esejiste i kolumniste. O delu MišeStanisavljevića govoriće: Angela Richter (univerzitet “Martin Luter” u Haleu, Nemačka), Nikola Gelevski (Skoplje), Saša Ilić (Narodna biblioteka Srbije, Beograd), Branislav Jakovljević (Univerzitet Stanford, Kalifornija); Nenad Veličković (Filozofsкi fakultet, Sarajevo), Ksenija Radulović (Fakltet dramskih umetnosti, Beograd), Nevena Bojičić (Beograd), Mirnes Sokolović (Sarajevo), Miloš Živanović (Beograd), Zoran Jeremić (Užice), Ružica Marjanović (Užice).

Stručni skup prva je od nekoliko aktivnosti koje će tokom narednih 12 meseci realizovati Užička književna republika i Radnička komuna LINKS kao deo  programa Čitaj glasno! koji je podržala švajcarska Agencija za razvoj, saradnju i demokratiju, čiji program  Kultura za demokratiju u Srbiji implementira Hartefaktfond.  Podršku su pružili i Ministarstvo kulture i Grad Užice. Program će biti realizovan u saradnji sa Užičkom gimnazijom, Narodnom bibliotekom Užice i Narodnim pozorištem Užice.

Cilj stručnog skupa je da se iz različitih uglova proučava izuzetno važno delo Miodraga Miše Stanisavljevića, kako bi se pripremila monografska publikacija, neophodna kao osnov za novo i valjano pozicioniranje njegovog opusa u savremenoj književnosti.  Takođe, radovi pripremljeni za ovaj skup poslužiće kao priprema srednjoškolcima koji će tokom avgusta biti polaznici letnjeg kampa u okviru koga će se spremati za javna čitanja drama Miše Stanisavljevića.

Podsećamo da je Miodrag Stanisaveljević rođen u Srednjoj Dobrinji 1941. godine, da  je završio Užičku gimnaziju, prvi je magistar dramaturgije u nas, dobitnik je nagrada „Isidora Sekulić“; „Milan Rakić“ i „Dušan Bogavac“. Na prvom Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu dodeljen mu je specijalni Ardalion za tekst. Odnedavno je jedna njegova drama zastupljena u nastavnom programu književnosti za osnovne škole. 

Stručni skup počinje u četvrtak, u 14:00 časova, a u petak se nastavlja u 11:00 časova. Ulaz je slobodan. 

Grdska galerija Užice: Izložba „Identiteti geometrije“

Autorska izložba „Identiteti geometrije“ tri užička umetnika: Milovana Dagovića, Slavka Lukovića i Vladana Marjanovića, biće otvorena u četvrttak, 30. juna u 19:00 časova u Gradskoj galeriji Užice.

Tri umetnika, različitih generacija, različitog senzibiliteta, poetika i motiva, prolaze kroz prizmu zajedničkog likovnog jezika – geometrijske apstrakcije.

Dan opštine Čajetina

Povodom Dana opštine Čajetina planirano je niz događaja, održana je Vidovdanska akademija povodom Dana Biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ i izložba „Dobrostivi i časni putevi gospodnji – Zlatiborci po dobru upamaćeni“, autori: Snežana Đenić i Radomir Vergović.

Danas, u sredu, 29. Juna, u 12:30 časova, u  sali opštine Čajetina, planirana aje svečana dodela opštinskih priznanja (zahvalnica) učenicima osnovnih škola sa teritorije opštine koji su učestvovali na  republičkim takmičenja i na njima postigli zapažene rezultate.

Zatim će, u 13:30 časova, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović obići novu fontanu u okviru kružnog toka u naselju Obudojevica na Zlatiboru (preko puta apartmanskog kompleksa Vukadin) koju je donirala porodica Perišić povodom Dana opštine Čajetina. Ovaj projekat je realizovan kao vid saradnje opštine i privrednika.

Svečana sednica Skupštine opštine Čajetina, povodom Dana opštine Čajetina, je u četvrtak, 30. juna, u 17:00 časova u Kulturnom centaru na Zlatiboru.

Puštanje u rad multifunkcionalne fontane na jezeru u centru Zlatibora i obraćanje predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića je u 21:00 čas, a zatim je koncert Bilje Krstić i orkestra Bistrik, na Kraljevom trgu.

Izložba u Sevojnu

Izložba slika umetnika Sefedina Fakovića biće otvorena u staroj sevojničkoj školi, početkom jula.

Sefedin Faković, rođen 1975. godine u zapadn om Mojstiru, opština Tutin. Slikarstvom se bavi šest godina. U tom periodu uradio je dosta slika i imao zapažene rezultate. Autor je tri samostalne izlozbe.

Slika uglavnom pejzaže rodnog kraja, kao i cele Srbije. Pravac u kojem deluje je realizam, a tehnika ulje na platnu. Njegovi radovi krase prostorije galerija u Beogradu, Banja Luci i šire. Zbog svega toga, želja mu je da predstavi svoje radove ljubiteljima umetnosti u zapadnoj Srbiji.
Izložba u prostoru stare škole u Sevojnu biće otvorena u ponedeljak, 4. jula, sa početkom od 19:00 časova.

Hroniku kovid – 19 tokom maja i juna možete pogledati na UžiceMedia.

Aktuelne podatke za Srbiju na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Najvažnije servisne informacije tokom juna možete pogledati OVDE.

- Advertisement -