Događaj ima za cilj podizanje svesti javnosti o značaju preventive i ranog otkrivanja raka dojke, kao i potrebu da se obrati pažnja i izvrši uticaj na zdravstvenu politiku koja će doprineti poboljšanju kvaliteta svih procedura u procesu lečenja ove bolesti. Pridružujući se aktivnostima karavana Ženskog centra Milica iz Vrnjačke Banje, “Daj pedalu raku“, koji podržavamo od početka, već četvrtu godinu, organizovaćemo događaj na kome ćemo podsetiti sugrađanke na potrebu redovnih samopregleda i odlazaka na kontrolne preglede i potrebu negovanja zdravih stilova života.

Karavan obuhvata 20 gradova Srbije i podržan je od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Pošto se ovaj događaj odvija i pod pokroviteljstvom grada Užica, gradonačelnik, gospodin Tihomir Petković će na platou ispred Narodnog pozorišta ovim povodom podići zastavu Karavana “Daj pedalu raku“ koja će tu stajati tokom celog oktobra kao znak da naša sredina prepoznaje značenje Ružičastog oktobra u borbi protiv raka dojke. Skupu će prisustvovati i u njemu učestvovati i predstavnici značajnih zdravstvenih institucija Zlatiborskog okruga i grada Užica.

-Kako kroz događaj promovišemo i zdrave stilove života, u događaju će učestvovati i: Joga grupa Ane Ninković;Plesni studio“Lot lorijen“;Moto klub “Užice“ čiji će se članovi nakon našeg događaja uputiti prema Čačku da se pridruže Karavanu “Daj pedalu raku“ na putu ka Vrnjačkoj Banji;Članovi biciklističkog kluba “Ere“ koji će se nakon manifestacije šetačkom i biciklističkom stazom uputiti u pravcu Staparske Banje u kojoj će biti organizovan ručak – vojnički pasulj za učesnike i šetače.

Tokom celog oktobra na led ekranu na Trgu partizana, redovno i učestalo će biti emitovane motivacione poruke o neophodnosti redovnih kontrolnih pregleda i samopregleda koji će biti ilustrovani i kratkim filmom-, navodi savetovalište „Jefimija“ u najavi ovog događaja.

- Advertisement -