Povodom pokretanja nacionalne kampanje „Teži ravnoteži“ u Specijalnoj bolnici „Čigota“ na Zlatiboru organizovan je dvodnevni skup za predstavnike medija koji su podrška u  izveštavanju o prevenciji i lečenju gojaznosti. O epidemijskim ramerama gojaznosti, rizicima po zdravlje dece i odraslih, balansiranoj ishrani, važnosti fizičke aktivnosti govorili članovi radne grupe i stručnjaci iz oblasti medicine.

Dr Snežana Pantić Aksentijević, dr Snežana Lešović i dr Dragana Jović

Vlada Srbije usvojila je ovaj dokument a nacionalnu kampanju pokrenula je Privredna komora Srbije – Udruženje za prehrambenu industriju, kao podrška Nacionalnom programu za borbu protiv gojaznosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Cilj kampanje je kontinuirano informisanje građana o važnosti balansirane ishrane i redovne fizičke aktivnosti radi prevencije gojaznosti i postizanja dobrog javnog zdravlja stanovništva.

Dimitrije Ivanović, sektretar Udruženja za prehrambenu industriju izjavio je –da poenta ove kampanje i programa je uključivanje što više institucija iz različitih oblasti kako bi se doprinelo smanjenju gojaznosti. A mediji su važni da prenesu građanima šta su zdravi stilovi života.


Dimitrije Ivanovič, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju

O značaju Nacionalnog programa za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih i daljem delovanju govorila je dr Snežana Pantić Aksentijević, rukovodilac Grupe za javno zdravlje Ministarstva zdravlja navodeći i rizike po zdravlje.

A dr Dragana Jović, iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ navela je preporuke Svetske zdravstvene organizacije  kao i balansiranu ishrani kao preduslovu za prevenciju gojaznosti.

Sve veći problem je što najmlađa populacija zbog gojaznosti ima kardiovaskularne probleme, dijabetes i druge bolesti. Kroz program „Čigotica“ koji se sprovodi već deceniju u Specijalnoj bolnici „Čigota“ prošlo je nekoliko hiljada gojazne dece i adočescenata kako bi usvojili zdrave stilove živote, navela je dr Snežana Lešović, načelnik odeljenja za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju dece i adolescenata u Čigotici.

Balansiranu ishranu treba svakodnevno da prati i fizička aktivnost istakla je prof. dr Sanja Mazić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Zaključeno je da će se ova informativno – edukativna kampanja nastaviti u Regionalnoj privrednoj komori Srbije sa proizvođačima kako bi se i i oni prilagodili zdravim stilovima života.

- Advertisement -