Filmovi sa Interakcije, snimljeni na prošlogodišnjem kampu biće prikazani u Čačku, a nakon projekcije, prisutne očekuje predavanje Uroša Živkovića, programskog direktora Tačke povratka iz Beograda.

Turneja koju organizuje Nezavisni filmski centar „Filmart“ je od aprila obišla više gradova u Srbiji – Prijepolje, Užice, Požegu, Novi Pazar i Kragujevac – gde je sa mladima iz ovih gradova diskutovano na teme odlaska mladih i cirkularnih migracija.

Program se realizuje u okviru Filmske turneje – Interakcija „Šta kažu mladi: otići ili ostati?“. Na samoj završnici Filmske turneje – Interakcija, u Čačku, program će biti značajno obogaćen predavanjem eksperta iz oblasti cirkularnih migracija – Uroša Živkovića, programskog direktora Tačke povratka.

Ovom prilikom biće podeljena iskustva organizacionog tima Tačka povratka o saradnji sa uspešnim povratnicima i lekcijama koje su naučene iz prethodnog perioda u radu sa više hiljada ljudi koji su se u Srbiju vratili iz inostranstva.

Tačka povratka je partner na projektu NFC Filmarta, koji podržava Ambasada SAD u Beogradu, a u okviru kojeg se organizuje Filmska turneja na temu „Šta kažu mladi – otići ili ostati?“.

Ova organizacija civilnog društva kroz svoje delovanje na polju cirkularnih migracija pruža podršku osbama koje planiraju da se vrate u zemlju i ostvare neki poslovni poduhvat ili naučnu i stručnu karijeru, a takođe podržava i talentovane pojedince iz Srbije i daje okvir za kvalitetniju komunikaciju srpskog društva u zemlji i inostranstvu.

Rad Tačke povratka od samog početka (2020) podržava UNDP – Ujedinjene nacije za razvoj, Vestminsterska fondacija za demokratiju, Vlada Republike Srbije kao i niz organizacija i pojedinaca iz dijaspore.

Uroš Živković je predavao Međunarodnu arbitražu i Međunarodno privatno pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, obavljao je funkciju sekretara Udruženja za arbitražu Srbije i radio kao pravni ekspert na nizu međunarodnih projekata.

Pravno obrazovanje stekao je na Univerzitetu u Beogradu i Univerzitetu Kembridž, gde je stekao diplomu magistra pravnih nauka, kao stipendista Chevening i Cambridge Trust fondacija. Filmska turneja Interakcija se realizuje u okviru projekta Empowering Circular Migration Champions: Unleashing Western Serbia’s Creative Potential (Interaction 2024), koji je podržala Ambasada SAD u Beogradu.

Projekcije filmova koji su nastali tokom prošlogodišnjeg Kampa Interakcija na temu „Odliv mozgova“ su u ponedeljak, 10. juna 2024. godine, u 12.00 časova u Maloj sali Kulturnog centra Čačak.

Podsećamo, ovogodišnji Kamp Interakcija se održava od 10. do 27. avgusta i na njemu će učestvovati 15 učesnika – studenata produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i montaže.

Učesnici, podeljeni u tri ekipe, tokom boravka u Čačku, Užicu i Požegi, snimaju tri kratka kreativna dokumentarna filma pod mentorstvom Efima Graboja, izraelskog dokumentariste.

Sa jednog od ranijih okupljanja Interakcije (Foto: Filmart/Interakcija“)

Pogledajte i druge tekstove iz kultureputopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -