Sa današnje vanredne sednice Gradskog štaba za vanredne situacije, na kojoj su predložene mere za sprečavanje širenja koronavirusa na teritoriji grada Užica, doneto je sledeće saopštenje, koje prenosimo u celosti:

– Gradski štab za vanredne situacije na sednici održanoj 29.06.2020. godine doneo je predlog mera u cilju sprečavanja intenzivnog širenja korona virusa na teritoriji grada Užica koje će se primenjivati, zajedno sa merama sa nacionalnog nivoa.

Merama je predviđeno obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru (u trgovinskim i drugim objektima, javnim i drugim ustanovama) i na gradskoj pijaci.

U skladu sa nacionalnim preporukama u ugostiteljskim i sličnim objektima ne mogu se organizovati muzičke, zabavne i druge manifestacije, proslave i porodična okupljanja.

Na preporuku Gradskog štaba Gradsko veće je donelo odluku da radno vreme ugostiteljskih objekata, u vreme povećane opasnosti od širenja korona virusa, bude do 22 časa.

Predviđeno je ograničavanje broja osoba u trgovinskim i objektima u kojima se pružaju usluge na broj koji treba da obezbedi socijalnu distancu od najmanje dva metra.

U svim objektima, ustanovama i na javnim mestima obavezno je poštovanje mera iz Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i drugih državnih organa u vezi sa postupanjem u toku epidemije korona virusa.

Nošenje zaštitnih maski biće obavezno i u taksi prevozu.

Vršioci javnih usluga, organi lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove na teritoriji grada Užica moraju preduzimati mere za bezbedno pružanje usluga građanima i zaštitu zaposlenih.

U gradu Užicu će ponovo početi pojačano pranje i dezinfekcija javnih prostora.

Gradski štab će svakodnevno pratiti epidemiološku situaciju i shodno tome predlagati nove mere.

Gradski štab apeluje na građane da se strogo pridržavaju propisanih mera i poštuju pravo svakoga na zdravlje i bezbednost u uslovima opasnosti od Kovida 19, navodi se u saopštenju Gradskog štaba za vanredne siruacije Grada Užica.

U protekla 24 časa na području Zlatiborskog okruga, potvrđeno je još deset novih slučajeva pozitivnih na virus COVID-19: 5 iz Užica, 2 iz Čajetine i po jedan iz Nove Varoši, Sjenice i Prijepolja, podaci su Zavoda za javno zdravlje Užice.

- Advertisement -