U toku je „Nacionalna studija seroprevalencije i molekularane karakterizacije SARS-CoV-2 tokom epidemije u populaciji Srbije“ koju sprovodi Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Vladom Republike Srbije, odnosno Republičkom mrežom Instituta i Zavoda za javno zdravlje. Istraživanjem će se proceniti na nivou zemlje koliko je osoba bilo u kontaktu sa virusom i imalo ili oboljenje sa jasnim znacima, ili je potpuno bez ikakvih znakova i siptoma steklo otpornost na virus. Pomoći će u sticanju uvida u raširenost infekcije kovid-19 u našoj zemlji, kao i u potencijalnom sprečavanju daljeg prenošenja virusa.

Sa istraživanjem se počelo 04. 05. 2020. godine i trajaće 60 dana. Istraživanjem će biti obuhvaćen reprezentativni uzorak populacije Srbije uzrasta sedam i više godina. Metodom slučajnog izbora na nivou cele države biraju se domaćinstva koja će učestvovati. To znači da smo dobili spisak sa porodicama koje bi učestvovale. U istraživanju bi učestvovali svi članovi domaćinstva koji ispunjavaju predviđene kriterijume. Kriterijumi ne isključuju osobe kod kojih je potvrđen virus ili su imali sumnju na njega.

Ukoliko članovi domaćinstva pristanu da učestvuju vrši se njihovo anketiranje i uzima se uzorak krvi za serološko testiranje, koja će služiti za određivanja prisustva antitela specifičnih na virus SARS-CoV-2 koji izaziva kovid-19. Uzimanje uzorka krvi za potrebe istraživanja se ne razlikuje od uobičajene procedure uzorkovanja krvi. Rizik po ispitanike praktično ne postoji. Svi podaci prikupljeni tokom istraživanja su poverljivi. Ukoliko članovi pristanu da učestvuju u narednim danima obaviće se cela procedura uzimanja uzoraka i anketiranja o rezultatima testa ispitanici će biti obavešteni za 7 – 10 dana.

Zamolili bi sve građane sa teritorije Zlatiborskog okruga da nam izađu u sustret i ukoliko su izabrani kada ih budemo kontaktirali da se odazovu učestvovanju u ovom istraživanju, navedeno je u saopštenju koje je potpisala dr Katarina Ristović, specijalista socijalne medicine, zadužena za za komunikaciju sa medijima i javnošću Zavoda za javno zdravlje Užice.

Na području svih deset opština Zlatiborskog okruga danas nijedna osoba nije bila pozitivna.

SRBIJA: Preminula još jedna osoba

U Srbiji do do 15 časova registrovano ukupno 10.833 potvrđena slučaja kovid-19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 6.198 osoba od kojih je 100 pozitivno. Hospitalizovano je 766 pacijenata. Na respiratorima je ukupno 13 pacijenata.

U Srbiji je ukupno testirano 196.881 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. U poslednja 24 časa preminula je 1 osoba. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 235.

Ukupan broj izlečenih građana je 5.067.

Utorak, 19. maj 2020. godine

Zlatiborski okrug

Od 48 testiranih sa područja Zlatiborskog okruga jedna osoba je pozitivna na novi koronavirus (kovid-19), iz Užica.

Od početka epidemije do danas ukupno je testirano 3682 osobe a potvrđeno je 164 slučaja infekcije novim koronavirusom (kovid-19).

Srbija

U Srbiji do 15 časova registrovano ukupno 10.733 potvrđena slučaja kovid-19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 5.298 osoba od kojih je 34 pozitivno. Hospitalizovano je 808 pacijenata. Na respiratorima je ukupno 15 pacijenata.

U Republici Srbiji testirano je ukupno 190.683 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa preminule su tri osobe. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 234.

Ukupan broj izlečenih građana je 4.904.

U poslednja 24 časa preminule su tri osobe u Srbiji. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 234. Na području Zlatiborskog okruga jedna osoba, iz Užica, je pozitivna na novi koronavirus.

Informacije od ranije o koronavirusu možete videti u tekstu Užicemedia.

Naslovna foto: Pixabay

- Advertisement -