HORES je predložio jedinicama lokalnih samouprava (JLS) da istraže sve mogućnosti i da donesu posebne mere, kako bi se prevazišli negativni efekti korone na poslovanje hotelsko-ugostiteljskih preduzeća.

Ovo udruženje predlaže da se hotelijerima omogući reprogram obaveza prema lokalnim javnim preduzećima i preporučuje gradovima i opštinama da obustave naplate lokalnih taksi za period trajanja koronavirusa.

Na spisku su takse na zauzeće javnih površina (letnje bašte), za isticanje firme, parkiranje…

Takođe, predlažu mogućnost privremenog ukidanja takse za korišćenje i uređenje građevinskog zemljišta, takse za produžetak radnog vremena (kada se produži rad restorana prilikom proslava).

Opšte mere, koje je donela Vlada Srbije za sva mikro, mala i srednja preduzeća, pomogle su ugostiteljskom sektoru da, u prvom naletu zdravstvene krize zbog kovida 19, sačuvaju radna mesta, ocenjuje se u saopštenju.

Međutim, dodaju, sada je neophodno da se donesu i posebne sektorske mere za ugostiteljstvo i turizam, a kako bi ovaj sektor mogao da „preživi” ovu kalendarsku godinu, odnosno, kako su naveli, da se sačuvaju radna mesta u 380 hotela i nekoliko hiljada malih preduzetnika.

– Stotine kompanija, posebno mikro, mala i srednja preduzeća, bore se za opstanak, a druge se suočavaju sa nesolventnošću. Mnogi su radnici privremeno nezaposleni ili strahuju da uskoro izgube posao. Računi i fiksni troškovi zakupa pristižu, kao i rate kredita, a preduzeća praktično nemaju nikakav prihod, kaže se u saopštenju HORES-a.

Dodatno, zbog bezbednosti gostiju i zaposlenih, sektor ugostiteljstva i turizma opterećuju troškovi u vezi sa dezinfekcionim sredstvima i opremom koju ugostitelji moraju da kupe.

Tara, Banjska stena (Foto: UM)

Procene ovog udruženja govore da će gubitak prometa u sektoru ugostiteljstva biti oko 80 odsto tokom drugog i trećeg kvartala ove godine.

Podsećaju na podatak da Srbija raspolaže sa oko 18.000 smeštajnih jedinica, u 380 hotela, a da je od tog broja 9.770 smeštajnih jedinica u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Na osnovu istraživanja koje je sproveo HORES, u aprilu ove godine, ukupno je, na dan 15. aprila, a za period od marta do juna ove godine, otkazano 1.300.000 noćenja gostiju samo u ovim gradovima.

Ukupan broj otkazanih potvrđenih rezervacija za ovaj period je 2.132.000 u Srbiji, što predstavlja, prema računici ovog udruženja, neostvareni prihod od hotelskih gostiju od oko 230.000.000 evra.

Zato je ovo udruženje pozvalo predstavnike gradova i opština da organizuju sastanke sa svim hotelijerima i restoraterima na lokalu kako bi se zajedno došlo do rešenja za oporavak hotelijersko-ugostiteljskog sektora u zemlji.

Zlatiborski hoteli počinju da rade od juna

Hoteli na našoj najposećenijoj planini, Zlatiboru, a koji su zbog virusa korone bili zatvoreni, počinju ponovo sa radom od 1. juna.

Prema najavama, uveliko se spremaju za letnju turističku sezonu, već ima rezervacija za letnje mesece jul i avgust, a gotovo svi hoteli sa Zlatiboru nude popust od 20 do 30 odsto za boravak gostiju u junu, a cene su ostale na prošlogodišnjem nivou.

Radovi u centru Zlatibora, priperema za letnju turističku sezonu (Foto: UM)

Ovo vreme se koristi sa uređenje Zlatibora, gde su u toku radovi na više lokacija, rekonstuuiše se Kraljev trg, izvode radovi na jezeru u centru, šetališe od naslja Jelena Anžujska, sportski tereni.

- Advertisement -