Ova interesantna aktivnost u OŠ ,,Dusan Jerkovic“ podstiče na čitanje i razumevanje pročitanog na drugačiji način.

Naime, krajem januara 2020. godine održan je sastanak Kluba ljubitelja poezije posvećen Momčilu Nastasijeviću „Nemušti jezik duše“. Aktivnost Kluba ljubitelja poezije školske biblioteke OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica jedna je od pet vannastavnih aktivnosti školskih bibliotekara Mirjane Radovanović Pejović i Ane Duković uvršćenih u Bazu primera uspešnih vannastavnih aktivnosti Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Školski bibliotekari Mirjana i Ana pokrenule su ovaj školski projekat pre nekoliko godina želeći da približe učenicima književno, tačnije lirsko stvaralaštvo na drugačiji način.

Sarađujući u izboru učenika koji će realizovati aktivnosti Kluba ljubitelja poezije, školski bibliotekari upućuju ih kako da ispolje umetničko-izražajne elemente u čitanju lirskih pesama, uvežbavaju glasno čitanje sa njima.

Ovakvim uvežbavanjem izražajnog čitanja doprinosi se razvoju dramskih i govornih sposobnosti i jača se samopouzdanje kod dece. Klub ljubitelja poezije doprinosi da učenici uoče i svevremenske istine, kroz zajedničko tumačenje teksta i promišljanje stihova.

Ovoga puta, zajednički sa učenicima, predstavile su najpoznatijeg člana jedne od najznačajnijih i najkreativnijih u celokupnoj srpskoj kulturi – porodice Nastasijević, u kojoj su četiri brata bili umetnici, a sestre Slavka, čuveni profesor matematike, i bolešljiva Darinka istoričar. Najstariji brat Živorad bio je slikar, Svetomir kompozitor, a najmlađi Slavomir pisao je istorijske romane.

Među svima njima pesnik Momčilo Nastasijević ostavio je svojom poezijom i prozom najdublji trag u srpskoj kulturi 20. veka. Momčilo je jedna od najsnažnijih pesničkih ličnosti srpske literature. Njegov poetski jezik visoko metaforičan i složen, delimično je hermetičan i izuzetno muzikalan. Razvijanje ljubavi prema poetskoj umetnosti kod učenika postiže se  i kroz organizovanje vannastavnih aktivnosti ukazivanjem na vrednosti umetnički izraženih misli, ideja, osećanja.

Roditelji, kolege nastavnici i bibliotekari iz drugih škola prate realizaciju – izvođenje aktivnosti učenika, a što neobično raduje bibliotekarke, uvek su prisutni i mnogobrojni učenici.

„Kroz naše sastanke Kluba želimo da podstičemo razvijanje čitalačkih navika kod učenika i radoznalost za samostalno proučavanje književnosti, kao i pozitivni odnos prema grupnom i timskom radu“, ističu bibliotekarke.

A ovo su neke od aktivnosti OŠ „Dušan Jerković“, jedna je o obeležavanju Savindana u užičkom kraju, a druga govori o radu članova Učeničkog parlamenta koji godinama doprinose poboljšanju atmosfere i kvaliteta života u školi.

Autorke teksta i fotografija: Mirjana R. Pejović i Ana Duković

- Advertisement -