Bezbednost bolja nego u oktobru 2022. godine. Prema podacima tokom oktobra 2023. godine otkriveno je i prijavljeno ukupno 130 krivičnih dela, od kojih je 119 krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminala, šest krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala, tri dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala i dva dela iz oblasti ekološkog kriminala.

U ovom periodu policijski službenici rasvetlili su 68% krivičnih dela izvršenih od strane nepoznatih lica.

Izvršeno je ukupno sedam krivičnih dela protiv života i tela, među kojima i jedno krivično delo ubistvo u pokušaju koje je brzom intervencijom policije rasvetljeno, a izvršioci procesuirani.

Evidentirana su 24 krivična dela protiv imovine, što je za 41% manje nego u istom mesecu prošle godine. Broj teških krađa manji je za 55%, dok nije bilo evidentiranih krivičnih dela razbojništava.

BezbednostPolicijska uprava Užice

Tokom oktobra policija je zaplenila više od 55 kilograma droge.

U oblasti javnog reda i mira ostvareno je povoljno stanje, budući da nisu registrovani teži oblici narušavanja javnog reda. Evidentirana su 184 javna skupa. Sva javna okupljanja, kao i sportske priredbe protekli su bez izvršenih krivičnih dela i prekršaja. Po Zakonu o javnom redu i miru evidentirano je 38 prekršaja, od kojih je 14 izvršeno na ulicama i na trgu, navedeno je u saopštenju.

Stanje bezbednosti učenika i škola, na teritoriji koju pokriva Policijska uprava u Užicu, je zadovoljavajuće. U svim osnovnim školama pripadnici Policijske uprave u Užicu nastavljaju sa sprovođenjem aktivnosti u okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“.

Na putevima koje pokriva Policijska uprava u Užicu dogodilo se ukupno 56 saobraćajnih nezgoda, od kojih 36 sa nastradalim licima, u kojima su poginula dva lica, a 61 lice je povređeno.

Prema kategorijama učesnika u saobraćaju, poginula su dva vozača traktora, a među povređenima je najviše vozača u putničkim vozilima – 23 i putnika u putničkim vozilima – 18.

U kontroli saobraćaja otkriveno je 3.368 saobraćajnih prekršaja. Iz saobraćaja je isključeno ukupno 327 vozača, od kojih 180 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i 12 pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Prema 54 vozača primenjena je mera zadržavanja u službenim prostorijama Policijske uprave u Užicu.

Na području Policijske uprave u Užicu registrovana su tri migranta i sva tri lica su izrazila nameru za dobijanje azila u Republici Srbiji. Na području Policijske uprave u Užicu izvršena je prijava boravišta za više od 12.000 stranih državljana, što je za 27% više u odnosu na isti mesec prethodne godine.

BezbednostOduzeto 23 komada oružja

Tokom oktobra, na teritoriji Policijske uprave u Užicu, oduzeta su ukupno 23 komada oružja, i to u legalnom posedu – 20 i u ilegalnom posedu – tri, kao i 53 komada municije.

Policijska uprava u Užicu, tokom oktobra 2023. godine, izdala je 1.480 ličnih karti, 589 putnih isprava, 1.196 vozačkih i 143 probne vozačke dozvole, kao i 1.766 saobraćajnih dozvola.

Policijska uprava u Užicu će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnim bezbednosnim pokrivanjem područja, radi bezbednosne prevencije i sprečavanja izvršenja krivičnih dela, prekršaja i ostvarivanja adekvatne bezbednosti saobraćaja na putevima“, navedeno je u saopštenju MUP Užice.

Pogledajte i druge tekstove, putopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -