Ovih dana se krenulo sa pripremnim radovima na parternom uređenju za postavljanje statue na kružnom toku na ulasku u grad. Postavljanjem statue planirano je da se obeleži stogodišnjica oslobođenja Užica u Prvom svetskom ratu.

Radi se o spomeniku koji će objediniti dve epohe, deo je inicijative koju je gradska vlast pokrenula pre godinu dana u težnji da unapredi izgled i osavremeni javni gradski prostor,  rekonstrukcijom i revitalizacijom, rekao je arhitekta Vladimir Lojanica.

– Kompletna tektonika postamenta spomenika je proistekla iz morfologije tektonike grada Užica. Možete prepoznati kotlinu, reku u toj interpretaciji, karakteristične materijale koji proističu iz autentičnog dela tipa kamena, načina njegove obrade, do bronze i metala koji su deo savremene istorije,- kaže Lojanica i dodaje, da pristup statui neće biti dozvoljen građanima svakodnevno već samo u posebnim prilikama i povodom obeležavanja važnih datuma kada će se uskalditi režim saobraćaja tako da se omogući bezbedan prilaz.

Lojanica, Nešić i Marić (Foto: Grad Užice)

Zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić je izjavio da će realizacijom ove investicije biti dati odgovori na mnoga pitanja.

– Namera gradskog rukovodstva u realizaciji ove investicije je bila ta da na ulasku u grad na jedan specifičan način u autentičnom ambijentu uradimo nešto što će postati zaštitni znak Užica i što će biti prepoznatljivo na nivou čitave zemlje, a i šire. Upravo sa tom namerom mi smo angažovali profesora arhitektu Vladimira Lojanicu, koji je dao svoj lični pečat i doprinos izradi projektne dokumentacije na parternom uređenju, a angažovanjem akademskog vajara Svetomira Radovića za izradu skulpture, hteli smo da ceo ovaj projekat zaokružimo, – izjavio je Nešić.

Izvođač je užička firma „Stabil pro“, a rok za završetak radova je 45 dana.

- Advertisement -