Apel medijima: vest o još jednoj bebi koja je teško povređivana u dužem vremenskom periodu od strane očuha, ponovo je otvorila pitanje ostrašćenosti javnosti prema majkama koje se okrivljuju da nisu zaštitile dete.

Imajući u vidu da istražni organi nisu u mogućnosti da objave sve informacije o slučaju kako se ne bi ugrozila istraga, ovim putem apelujemo na sve medije u Srbiji da prilikom izveštavanja postupaju sa dodatnom pažnjom, kako učiniocima nasilja ne bi dali još veću moć zastrašivanja majki koje se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji, kažu iz Autnomnog ženskog centra i upućuju apel medijima:

„U komentarima koji su usledili nakon objavljivanja vesti da je majka pretučene bebe u Kraljevu objavljivala fotografije na društvenim mrežama na kojima se, po navođenju medija, vide povrede na licu deteta, javnost je osudila majku da je na isti način odgovorna kao da je ona tukla dete.

Kako je moguće da javnost u Srbiji i dalje ne razume da majka bebe, koja ima samo 19 godina i koja je sigurno i sama žrtva nasilja u porodici, nije objavljivala fotografije sa pretučenim detetom uz reči „volimo tatu“, a da na to nije bila prisiljena? Autonomni ženski centar je iznenađen kako je javnost brzo zaboravila postupke pok. Nermina Sulejmanovića iz Gradačca u BiH, koji je, pre nego što je uživo, na društvenoj mreži, ubio majku svog deteta, istu prisiljavao da govori ono što je on zahtevao od nje.

Ili je možda majka bebe, objavljivanjem fotografije na društvenoj mreži, za koju je pretpostavila da će njen suprug dozvoliti da bude objavljena ako bude bila pisalo „volimo tatu“, poslala poziv u pomoć svima onima koji će tu fotografiju videti?

Moguće je i da je u ovom slučaju osumnjičeni zahtevao od majke bebe da postavi te fotografije ili je to on učinio putem njenog naloga, kako bi je zastrašivao da će, ukoliko ga prijavi, njoj biti oduzeto dete, odnosno da će i protiv nje biti pokrenut krivični postupak,

Autonomni ženski centar se u velikom broju slučajeva susretao sa situacijama u kojima učinioci nasilja prijavljuju majku deteta/dece da zlostavlja i zanemaruje decu, i na taj način okreću institucije da se bave pitanjem zaštite deteta/dece i da zaborave na nasilje koje je on činio.

Činjenica da je osumnjičeni uhapšen u čekaonici zdravstvene ustanove, Autonomnom ženskom centru ukazuje da majka deteta nje smela da govori slobodno kada je uspela da dete, u pratnji osumnjičenog, odvede kod lekara. Može se pretpostaviti da je osumnjičeni, predstavljajući se kao zabrinuti otac, išao uz majku i kontrolisao sve šta ona govori. Zdravstveni radnici takođe imaju iskustva sa učiniocima nasilja koji ulaze kod lekara sa žrtvama i koji insistiraju da budu prisutni tokom pregleda.

Stoga još jednom apelujemo na medije i javnost da se prestane sa okrivljavanjem majke pretučenog deteta dok se tokom istražnog postupka ne utvrdi da li postoji ili ne postoji njena odgovornost“, apel medijima se odnosi iz Autonomnog ženskog centra.

Pogledajte i druge tekstove, putopise i reportaže sa stranice Užicemedia.

- Advertisement -