Pozelenela Đetinja (Foto: Oglasna tabla/Printscreen)

Zelena Đetinja je bila na delu od železničke stanice. Građani su uzemireni, alarmirana je javnost, ali se, po staroj praksi neće dogodi ništa, niti će ko saopštiti ko su krivci, ko su zagađivači Đetinje, niti će biti govora o kažnjavanju.

Reka je obojena u zeleno od kanalizacionog ispusta ispod železničke stanice, što su primetili mnogi Užičani, a na društvenoj mreži Instagram „Užice.online“ su najpre objavljeni snimci Đetinje koja je potpuno pozelenela. Snimci i fotografije se šire društvenim mrežama.


U tekstu uz snimak se navodi da je zelena Đetinja zbog „boje koju je ispustila perionica“. Brojni su komentari građanana društvenim mrežama, od onih koji podesećaju da to nije prvi put, da se to događalo i ranije, kada je Đetinja svojevremeno bivala prekrivena belom penom, pa bila crvena. Neki su komentarisali u stilu: „Kad ne znaš gde – ti u reku“.


Na FB stranici Građanske čitaonice „Libergraf“ pored fotografija stoji komentar: „Neki ljudi misle da sve može proći neopaženo!!! Zahtevamo najstrožiju kaznu za zagađenje reke Đetinje!!!“


U jednom broju komentara se pominje da se to isto dogodilo u Veneciji, kada je tamošnji kanal takođe pozeleneo, ali se i dodaje, da su vlasti odmah preduzele korake i vode istragu da se istraži ko je krivac i sankcioniše.


A kod nas, nažalost, kada se ovako nešto desi, uznemire se građani Užica, alarmira se javnost, ali se ne dogodi ništa, niti se saopšti ko su krivci, niti ko su oni koji zagađuju reku Đetinju, niti zagađivači kao po pravilu budu sankcionisani. Bar je tako bilo do sada.

Zelena Đetinja – reka obojena šamponom za pranje automobila

U međuvremenu je na gradskom sajtu objavljena informacija da je Đetinja obojena šamponom za pranje automobila, a da su preduzete zakonom predviđene mere prema počiniocu, ali se ne navodi ime.

U informaciji se kaže da je danas u popodnevnim časovima primećena intezivno zelena boja u reci Đetinji, „nakon čega su na teren izašli Komunalna milicija, Ekološka inspekcija grada Užica i republički ekološki inspektor. U saradnji sa građanima otkriven je uzrok i počinilac ovog dela. Reč je o preduzetničkoj radnji koja se bavi prozvodnjom šampona za pranje automobila. Navodno, kako je izjavio vlasnik radnje, šampon se pravi na biljnoj bazi, a do izlivanja u Jaz na Međaju došlo je prilikom pranja prostorija u kojima se odvija proizvodnja.

Prema počiniocu će, u okviru nadležnosti Komunalne milicije i Ekološe inspekcije grada, biti izrečena kazna i pokrenut prekršajni postupak, a republički ekološki inspektor će u okviru svojih nadležnosti izvršiti nadzor, radi preciznog utvrđivanja materija koje se koriste u proizvodnji i preduzeti mere u skladu sa zakonom.


Grad Užice najoštrije osuđuje neodgovorno ponašanje koje je opravdano uznemirilo građane, bez obzira, što nije bilo posledica po riblji fond u reci Đetinji“, navedeno je u informaciji.

Utorak, 30. maj

Zelena Đetinja – Saopštenje „Libergrafa“

Reagujući na intenzivno zelenu boju vode reke Đetinje, u ponedeljak popodne, aktivisti Građanske čitaonice “Libergraf” su identifikovali uzrok i počinioca ovog dela – preduzetnička radnja koja se bavi proizvodnjom šampona za pranje automobila. Vlasnik radnje je izjavio da se šampon pravi na biljnoj bazi, a izlivanje u jaz na Međaju se dogodilo prilikom pranja prostorija u kojima se odvija proizvodnja.

„Na naš poziv, Komunalna milicija, Ekološka inspekcija grada i Republička ekološka inspekcija su izašli na teren i preduzeli mere iz njihove nadležnosti. Protiv vlasnika radnje biće pokrenut prekršajni postupak, a nadležni republički ekološki inspektor će sprovesti nadzor radi utvrđivanja supstanci koje se koriste u proizvodnji.

„Libergraf“ najoštrije osuđuje ovo neodgovorno ponašanje i poziva građane da budu ekološki svesni i da zajedno štitimo našu reku. Angažman i podrška građana su ključni u očuvanju našeg životnog okruženja za sadašnje i buduće generacije“, navedeno je u saopštenju.

- Advertisement -