Teme skupa su posvećene savremenom pristupu u oplemenjivanju biljaka, osnovama precizne poljoprivrede, unapređenju proizvodnje povrća, mogućnostima za izvoz pšenice u Egipat i otpornosti korova na herbicide. Na skupu su bili prisutni i predstavnici nacionalnih državnih institucija.

Zlatibor je danas zapravo centralno mesto poljoprivrede u Republici Srbiji, mesto na kome se susreću nauka i praksa. Ovakvo savetovanje koje je najznačajnije tokom godine savetovanje koje okuplja i nauku i praksu na jednom mestu, jeste mesto sa kog treba poslati vrlo jasnu nedvosmislenu poruku, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu istovremeno podržava ovakve aktivnosti Instituta i daje svoj doprinos u saradnji kroz zajedničke međunarodne prekogranične projekte.

Vuk Radojevic, Savetovanje agronoma na Zlatiboru (Foto: RTV.rs)


Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podstiče povrtarsku proizvodnju u Vojvodini kroz konkursnu liniju dodela besplatnih finansijskih sredstava za nabavku opreme i konstrukcija za bilju proizvodnju u zaštićenom prostoru, i za te namene u 2019. godini opredeljena su sredstva u iznosu do 80 miliona dinara.

Uporedo sa Savetovanjem agronoma na Zlatiboru održava se i 45. simpozijum o poljoprivrednoj tehnici na kome se govori o novitetima u oblasti poljoprivredne mehanizacije, navedeno je u informaciji Turističke organizacije Zlatibor. www.zlatibor.org.rs

- Advertisement -