Jubilarne, desete po redu ,Vidovdanske kulturne svečanosti, počeće u subotu, 23. juna, dodelom priznanja Vitez Srbije.

Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti  jednoglasno je odlučio da Plaketu Vitez srpske književnosti  dodeli prof.dr Ljiljani Pešikan Ljuštanović. Plaketa Vitez srpske glume pripala je Svetlani Bojković, dok su za Viteze srpske muzike proglašeni prof. dr Gordana Karan i dramska umetnica Dragana V. Jovanović.

Vitez srpskog slikarstva je Marina Nakićenović, a Vitez srpskog sporta Dejan Stanković. Vitez srpske medicine  je akademik prof. dr Zoran Krivokapić, dok je  Vitez srpske privrede Mišo Radovanović, vlasnik preduzeća Bohor iz Užica. Titulu Viteza dobročinstva poneće Arno Gujon.

Ovogodišnji laureati priznanja su dobili kao najistaknutiji pripadnici svojih profesija, koji zahvaljujući svojim dostignućima, godinama unazad, daju viteške doprinose oblastima kojima se bave.

Ljiljana Pešikan Ljuštanović, redovni profesor Univerziteta u Novom Sadu, priredila je za Antologijsku ediciju Deset vekova srpske književnosti (izdavač Matica Srpska), knjigu Epske pesme. Profesorka Pešikan Ljuštanović poziva na samosvest i odgovornost  prema dragulju srpske kulture i tradicionalne usmene književnosti, kakva je epska poezija,  koja je i u svetskim razmerama visoko vrednovana.

Akademik  prof. dr Zoran Krivokapić prvi je među najboljima u oblasti medicine, „kraljevski hirurg“, redovni je profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i načelnik Trećeg odeljenja za kolorektalnu hirurgiju Prve hirurške klinike. Član je Kraljevskog udruženja hirurga Engleske (FRCS).

Svetlana Ceca Bojković decenijama unazad važi za jednu od najboljih glumica ovdašnjih prostora. Svoju karijeru gradila je na vrhunskim ulogama  koje uvek igra sa novom svežinom i kreativnošću i zasluženo je nagrađena za svoj viteški doprinos glumačkoj profesiji u Srbiji.

Prof. dr Gordana Karan i dr.um Dragana V.J ovanović priredile su  Antologiju srpske muzike za dečji i ženski hor kompozitora druge polovine XIX veka i prve polovine XX veka i Antologiju  višeglasnih horskih muzičkih dela nastalih iz pevanja pri pravoslavnom crkvenom bogosluženju. U ovaj tom uvrštena su poznata i priznata dela, ali i ona koja svoje zvučno otelotvorenje, objavljivanje ili reprint čekaju i po stotinu godina.

Marina Nakićenović svetski je poznat i priznat umetnik. Za njena dela, koja su izlagana u galerijama širom sveta, kritika kaže  da su „melanholično, autentično i plemenito sklikarstvo“.

Vitez u svom domenu je i Dejan Stanković, fudbaler sa izuzetnom sportskom karijerom. Osim toga, Dejan Stanković je poznat i po svojim humanitarnim akcijama, kao i Arno Gujon Vitez dobročinstva.

„Bohor“ je inovativna firma sa jasnim fokusom na izgradnji kompletnog enterijera. Preduzeće „Bohor“ iz Užica prepoznaje se po investiranju u mlad i dinamičan kadar, kao bitnu komponentu dugoročnog razvoja.

U „Bohor“-u se velika pažnja poklanja edukaciji i usavršavanju, kako zaposlenih tako i saradnika. Zajedno sa Knaufom su podržali otvaranje odeljenja za montere suve gradnje u srednjim građevinskim školama u Srbiji i Crnoj Gori. Prva generacija iz užičke škole je već zaposlena  „Bohor“-u.

Jubilarne, desete Vidovdanske kulturne svečanosti održavaju se pod pokroviteljstvom opštine Čajetina i uz podršku Tursitičke organizacije Zlatibor

Priznanja će biti uručena na svečanoj akademiji, u „Vip casa club“-u na Zlatibor, u subotu, 23. juna, u 18 sati na Zlatiboru. Ovom prilikom će biti najavljeno Zlatiborsko kulturno leto koje će obeležiti brojne predstave, koncerti  i  manifestacije, navedeno je u informaciji opštine Čajetina.

- Advertisement -